- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Makové palacinky zo špaldovej múky
Makové palacinky zo špaldovej múky
Premýšľate, ako vyhovieť požiadavkám (nielen) detí na dobré palacinky, a zároveň chcete trochu vylepšiť výživové vlastnosti tejto obľúbenej pochúťky? Skúste jednoduchý recept na výborné palacinky zdravšie.
Ingrediencie pre:
6 palaciniek
Na palacinky
2 ks vajcia
160 ml mlieka
1 štipka soli
130 g hladkej špaldovej múky
20 g celého maku
2 lyžičky citrónovej kôry
Na vyprážanie
3 lyžice prepusteného masla
Keď palacinky urobíte zo špaldovej múky, pridáte do nich zdravý mak, opečiete ich na minime tuku a naplníte napríklad sýtou tvarohovou náplňou plnou bielkovín a doplníte čerstvým ovocím, hneď sa ich výživové vlastnosti podstatne zlepšia, a vy si ich tak môžete úplne bez výčitiek napríklad na raňajky alebo ako sýty sladký obed po polievke.
Postup
01.
Vajcia prešľahajte s mliekom, pridajte zvyšné suroviny a dobre rozmiešajte. Citrónové kôry dajte z polovice citróna – strúhajte len jej žltú časť, ktorá nie je horká. Cesto nechajte ideálne cez noc, minimálne však 30 minút odstáť, aby zhustlo a palacinky sa netrhali. Video: Ako zužitkovať celý citrón?
02.
Na dobre rozohriatej panvici potretej prepusteným maslom alebo olejom potom pečte tenké palacinky: nalejte necelú naberačku cesta, krúžením panvíc ho po nej rozprestrite, a keď povrch zmatnie, otočte ju a opečte z druhej strany. Recept: Ako sa robí prepustené maslo?
03.
Palacinky podávajte s tvarohom a ovocím alebo klasicky s džemom. Vynikajúce sú aj s domácim citrónovým krémom lemon curd a ricottou.
Zdroj: www.prozeny.cz