Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Toto ovocie by mala jesť každá žena nad 50 rokov: Pomôže s celulitídou, chudnutím aj kŕčovými žilami

Toto ovocie by mala jesť každá žena nad 50 rokov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Toto ovocie by mala jesť každá žena nad 50 rokov: Pomôže s celulitídou, chudnutím aj kŕčovými žilami Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Sladký a šťavnatý ananás je u nás k dostaniu najčastejšie okolo Vianoc, ale vďaka jeho skvelým účinkom, by ste ho mali konzumovať nielen v zime, ale po celý rok! Zvlášť, ak ste žena nad 50 rokov. Popri jeho skvelých zdravotných benefitoch je totiž úplným zázrakom v boji proti celulitíde, kŕčovým žilám a nadváhou.

Ananás je plný vitamínov a minerálov

Ananás nielen skvele chutí, je aj veľmi zdravý. Právom je označovaný ako kráľ ovocia. Obsahuje totiž takmer všetky vitamíny a ešte ďalších šestnásť minerálnych látok a stopových prvkov. Vďaka obrovskému kokteilu živín je právom považovaný za ovocného liečiteľa. Ananás prvýkrát priviezol z Ameriky do Európy španielsky moreplavec Krištof Kolumbus roku 1493 a pomenoval ho podľa tvaru pripomínajúcu šišku Piňa de Indes, borovice indiánov. Nerastie na strome, ako sa mnohí mylne domnievame, ale uprostred prízemnej rastliny ananásovníka, ktorá dorastá do výšky okolo metra.

Ananás pomôže pri chudnutí

Ananás obsahuje veľké množstvo vody a relatívne málo cukru, preto je skvelým pomocníkom pri diétach a chudnutí. Podporuje ľahké trávenie bielkovín, ktorých jeme pri diéte viac. Vďaka vysokému obsahu vody, pomôže vypláchnuť z tela mnohé škodliviny, upravia činnosť vašich čriev a kilá pôjdu ľahšie dole. Navyše má vplyv aj na posilnenie organizmu. Budete vďaka nemu skrátka celkovo zdravšie, odolnejšie a vytrvalejšie. Dajte si na raňajky kúsok nasekaného ananásu namiesto sladkého múčnika alebo ananásovej smoothie, urobíte pre svoje zdravie dobrú vec.

Ananás vás zbaví opuchov aj kŕčových žíl na nohách

Ananás v sebe skrýva veľkú škálu vitamínov, minerálnych látok aj enzýmov. Je skvelým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C a betakaroténu. Obsahuje tiež dôležitý horčík, zinok, mangán a železo. Za najlepšie prírodné liečivo je ale ananás považovaný hlavne z dôvodu vysokého obsahu bromelínu – enzýmu, ktorý štiepi bielkoviny a zráža mlieko. Bromelín je navyše protizápalový, dokáže zmierniť bolesť, urýchľuje regeneráciu tkanív, znižuje tvorbu krvných zrazenín a zmierňuje opuchy nôh, čo prináša úľavu hlavne tým, ktorí trpia kŕčovými žilami a trápia ich pocit ťažkých nôh.

Ananás zapojte do boja proti celulitíde

Ananás je najlepšie konzumovať čerstvo nakrájaný, alebo si z neho lisovať šťavu. Veľmi chutný je v kombinácii s listovou zeleninou a ďalších šalátoch, skvele chutí aj sprudka ogrilovaný. Využiť ho ale môžete aj zvonka potieraním miest postihnutých celulitídou. Jednotlivé partie najskôr poriadne premasírujte, aby sa pokožka prekrvila. Potom ju potrite ananásovou šťavou a vmasírujte. Zadok a stehná potom obaľte potravinárskou fóliou a nechajte aspoň hodinu pôsobiť. Akonáhle fóliu odstránite, pokožku opláchnite príjemne teplou vodou a ošetrite telovým krémom.

Ako spoznať zrelý ananás

Ananás má veľmi tvrdý obal, preto sa jeho čerstvosť dá spoznať najviac podľa jeho vône. Ak ucítite sladkú a sviežu vôňu, potom je ananás zrelý. Pokiaľ nič necítite, ananás ešte nedozrel a v domácich podmienkach vám už nedôjde. Akonáhle prinesiete zrelý ananás domov, odrežte jeho vrchnú časť a postavte ho do chladničky hore nohami. Vďaka tomu sa celá jeho sladkosť, ktorá je najviac najviac v jeho spodnej časti, postupne rozvinie do celého plodu.

Viete, ako správne naporciovať ananás?

Najprv odstráňte pevnú šupku, na ktorej sú oká, tuhú spodnú časť, vrchnú časť s listami a drevnatý stred. Ananás postavte na dostatočne veľkú a pevnú doštičku a chyťte ho za listy. Pomocou veľkého ostrého noža odrežte všetku šupku smerom zhora nadol. Ananás rozpolte pozdĺžne a každú polovicu ešte rozdeľte na polovice. Vzniknú štyri štvrtky. Z každej štvrtky odstráňte vnútornú drevnatú časť. Vykrájajte zvyšné ostnaté očká pomocou škrabky na zemiaky alebo nožom. Takto pripravený ananás naporciujte na kocky alebo plátky podľa svojej chute.

Zdroj: www.svetzeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.