- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Čoraz viac rodín na Slovensku pripravuje chlebové rezne – klasické si už pre vysoké ceny mäsa nemôžu dovoliť
Čoraz viac rodín na Slovensku pripravuje chlebové rezne – klasické si už pre vysoké ceny mäsa nemôžu dovoliť
Čerstvý chlieb je jedným z najväčších pôžitkov. Ak sa nám podarí kúpiť ho ešte teplý a chrumkavý, je to ozajstná lahôdka. Po niekoľkých dňoch však stráca na atraktivite. Preto často starší chlieb využívame na rôzne spôsoby – robíme z neho hrianky, chlieb vo vajíčku alebo iné pochutiny, aby sme zúžitkovali aj staršie kúsky.
Chlebový rezeň – lacná alternatíva obľúbeného jedla
Jedným z originálnych nápadov je chlebový rezeň, ktorý možno prirovnať k lacnej verzii cordon bleu. Príprava je jednoduchá a určite stojí za to. Najprv chlieb nakrájajte na tenké plátky, každý z nich potrite syrom a navrch dajte šunku. Ak nemáte tavený syr, môžete použiť plátkový eidam alebo iný syr podľa chuti. Dva natreté krajce zlepte k sebe a obalte ich v rozšľahanom vajci a strúhanke. Múku môžete pokojne vynechať, čím si uľahčíte prácu. Potom už len tieto „rezne“ osmažte na panvici, kým nebudú krásne zlatisté. Ako prílohu môžete podávať čerstvý zeleninový šalát a tieto rezne chutia výborne aj po vychladnutí.
Chlebové špalky so slaninou – skvelý spôsob na využitie zvyškov
Ak hľadáte ďalší zaujímavý spôsob, ako využiť starší chlieb, vyskúšajte chlebové špalky so slaninou. Budete potrebovať chlieb, tenké plátky slaniny a cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Chlieb nakrájajte na hrubšie krajce a tie potom ešte rozdeľte na väčšie kúsky – špalky. Každý špalok obaľte plátkom slaniny a medzi chlieb a slaninu vložte kúsok cibule. Osoľte, okoreňte a obaľte v trojobale – teda vajci a strúhanke. Následne ich osmažte do chrumkava a podávajte so zeleninovým šalátom. Tento recept je výborným spôsobom, ako dodať staršiemu chlebu novú chuť.
Majonéza z varených vajec – bezpečná alternatíva pre letné dni
Ak radi pripravujete šaláty s majonézovým základom, no obávate sa používať surové vajcia, môžete skúsiť majonézu z varených vajec. Tento postup je nielen bezpečnejší, ale výsledok je rovnako chutný. Potrebujete 3 natvrdo uvarené vajcia, 30 ml vody, 30 až 80 ml oleja, 1 – 2 lyžičky horčice, soľ a korenie. Uvarené vajcia, vodu, horčicu a soľ rozmixujte do hladka. Potom pomaly pridávajte olej, až kým majonéza nezíska požadovanú hustotu. Na dochutenie môžete pridať viac soli, korenia alebo horčice. Ak pridáte aj nastrúhanú cibuľu a kyslú uhorku, premeníte túto majonézu na vynikajúcu domácu tatársku omáčku.