Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slováci často robia pri príprave palaciniek rovnakú chybu: nevenujú dostatočnú pozornosť ich najdôležitejšej vlastnosti

Palacinky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Palacinky Foto: depositphotos.com
reklama:

Palacinky patria medzi obľúbené jedlá, ktoré si radi vychutnajú deti aj dospelí. Môžete ich podávať na sladko s ovocím a džemom alebo na slano so syrom a šunkou, takže vyhovujú každému vkusu. Napriek tomu sa stáva, že výsledok nie je vždy taký, aký by sme si priali – palacinky sa často trhajú, pripaľujú, nasiaknu veľa oleja alebo sú príliš hrubé. Ako pripraviť palacinky, ktoré budú tenké, jemné a bez nepríjemných problémov? Tu je recept a niekoľko dôležitých tipov.

Ako pripraviť dokonalé tenké palacinky

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipku soli
  • 0,5 l mlieka
  • náplň podľa chuti (nutella, džem, čerstvé ovocie, cukor, šunka, syr, špenát…)

Postup:

Najprv preosejeme múku do väčšej misy. Preosiatie pomáha múke získať jemnosť a zabráni tvorbe hrudiek. Ak nemáme sito, múku môžeme aspoň prevzdušniť metličkou. Pridáme štipku soli na dochutenie. Do misy začneme pomaly prilievať mlieko a postupne pridávame múku, pričom všetko dôkladne miešame metličkou. Nakoniec pridáme dve vajcia a opäť premiešame, aby sme získali hladké, tekuté cesto.

Na pečenie použijeme panvicu s kvalitným nepriľnavým povrchom, ktorú poriadne rozohrejeme. Na panvicu pridáme iba pár kvapiek oleja alebo kúsok masla, ktoré roztopíme. Keď je panvica dostatočne horúca, nalejeme na ňu tenkú vrstvu cesta a pomocou krúživých pohybov ho rozlejeme po celom povrchu panvice. Po niekoľkých sekundách palacinku opatrne otočíme, aby sa upiekla aj z druhej strany. Ak používame nepriľnavú panvicu, tento proces ide veľmi ľahko a výsledkom sú nádherne tenké palacinky.

Nápady na náplň

Pri výbere náplne sa fantázii medze nekladú. Milovníci klasiky si palacinky vychutnajú s džemom alebo s nutellou. Ak pridáme čerstvé jahody, získame neodolateľnú kombináciu, ktorú ocenia aj dospelí. Pre trochu netradičnú chuť môžeme skúsiť posypať palacinky cukrom a pokvapkať čerstvou citrónovou šťavou – toto je obľúbený spôsob v niektorých krajinách. Na záver môžeme palacinky ozdobiť ovocím alebo jemne posypať práškovým cukrom.

Tipy na dokonalé palacinky

  • Vždy presne odmerajte všetky ingrediencie, aby ste dosiahli správny pomer. Ak sa budete spoliehať na „od oka“, cesto môže byť príliš husté alebo riedke, čo vedie k trhaniu palaciniek.
  • Používajte čo najkvalitnejšie suroviny. Čerstvé vajcia a polotučné mlieko výrazne ovplyvnia výslednú chuť.
  • Okrem oleja môžete vyskúšať aj masť alebo prepustené maslo (ghí), ktoré palacinkám dodá lahodnejšiu chuť.
  • Tuk nanášajte iba v tenkej vrstve pomocou mašlovačky alebo papierového obrúska. Príliš veľa tuku spôsobí nerovnomerné pečenie a palacinky budú zbytočne mastné.
  • Panvicu rozohrejte na strednú teplotu – nesmie byť ani príliš studená, ani príliš horúca. Pri nízkej teplote sa cesto prilepí, pri vysokej sa rýchlo pripáli.
  • Dôležitý je aj správny moment na otočenie palacinky. Ak sa pokúsite ju otočiť príliš skoro, roztrhne sa. Počkajte, kým bude cesto dostatočne pevné a okraje začnú zlatnúť.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.