Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Niekedy sa mi podarí úplne presoliť polievku. Našťastie mám pár trikov, ako ju rýchlo napraviť

solí polievku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
solí polievku Foto: shutterstock.com
reklama:

Po rokoch skúseností s varom mi občas stále ujde ruka a jedlo presolím viac, než by som chcela. Môj manžel to síce ocení, ale ja a deti preferujeme jemnejšie chute. Tak čo robiť, keď je polievka alebo omáčka príliš slaná? Našťastie existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako takúto situáciu zachrániť.

Zriedenie – rýchla prvá pomoc

Ak máte dočinenia s polievkou či omáčkou, ktorá je hustá, môžete ju jednoducho zriediť vodou alebo neslaným vývarom. Toto jednoduché riešenie môže zmierniť slanosť, hoci úplný zázrak nečakajte. Slanosť sa tým len zmierni, ale nie úplne odstráni. Samozrejme, ide o najzákladnejší trik, no nie vždy je vhodné polievku len riediť.

Mliečne výrobky na záchranu chuti

Mliečne zložky majú schopnosť neutralizovať silné chute, vrátane slanosti. Ak to povaha jedla dovolí, pridajte trochu smotany, jogurtu alebo kyslej smotany. Týmto spôsobom sa soľ schová v pozadí a jedlo bude mať vyváženejšiu chuť. Môže sa stať, že pokrm tým dokonca vylepšíte.

Kyslosť ako záchrana

Jedným zo spôsobov, ako vyvážiť príliš slanú chuť, je pridať niečo kyslé. Skúste pridať pár kvapiek citrónovej šťavy alebo lyžičku octu. Chemické reakcie v jedle môžu pomôcť zmierniť nadmernú slanosť a dodať jedlu nový rozmer.

Tradičné rady – pomoc z babičkinej kuchyne

Naši predkovia mali na presolené jedlo jednoduché triky. Napríklad stačí do hrnca vložiť ošúpaný zemiak, jablko alebo kúsok chleba. Tieto potraviny majú schopnosť absorbovať nadbytočnú soľ. Po niekoľkých minútach ich vyberiete a pokrm by mal byť menej slaný.

Ako správne soliť a vyhnúť sa chybám?

Nie všetky druhy soli sú rovnako silné, preto sa môže ľahko stať, že to so soľou preženiete. Najlepšie je riadiť sa odporúčanými množstvami, aby ste sa vyhli presoleniu. Tu sú niektoré orientačné pravidlá:

  • 1 čajová lyžička soli na 1 liter polievky alebo omáčky
  • 1 čajová lyžička soli na 4 hrnčeky múky pri pečení
  • 1 polievková lyžica soli na 2 litre vody pri varení cestovín

V kuchyni sa chyby stávajú často, ale väčšinu z nich je možné napraviť. Samozrejme, je lepšie problémom predchádzať, než ich následne riešiť. Sledovanie množstva soli je malý, ale dôležitý krok k úspechu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.