Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cisársky trhanec: Nadýchaný rakúsky dezert, ktorý si zamilujete

Cisársky trhanec: Nadýchaný rakúsky dezert, ktorý si zamilujete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cisársky trhanec: Nadýchaný rakúsky dezert, ktorý si zamilujete Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte radi sladké pochúťky, cisársky trhanec, známy aj ako Kaiserschmarren, si vás určite získa. Táto tradičná rakúska dobrota pripomína roztrhanú palacinku a skvele chutí s ovocím, džemom či kompótom. Hoci pochádza z Rakúska, dávno sa udomácnil aj v našich kuchyniach, kde sa objavuje v rôznych variáciách.

V starších kuchárskych knihách možno nájsť hneď niekoľko receptov na túto pochúťku. Napríklad v diele M. Janků-Sandtnerovej, uznávanej odborníčky na varenie, nájdeme až tri verzie – krupicovú, tvarohovú a klasickú múčnu. Kedysi naše staré mamy hotový trhanec sypali vanilkovým cukrom a podávali ho s malinovou alebo ríbezľovou šťavou.

Recept na krupicový trhanec – jednoduchý a chutný

Ak chcete vyskúšať tradičný krupicový trhanec, budete potrebovať:

  • 250 ml krupice
  • 4 žĺtky
  • 500 ml mlieka alebo smotany
  • 40 g cukru
  • štipku soli
  • 4 bielky vyšľahané na sneh
  • 50 g masla
  • 20 g vanilkového cukru

Postup prípravy:

  1. Do misy nasypte krupicu, pridajte žĺtky, polovicu mlieka, cukor a štipku soli. Všetko dobre premiešajte a nechajte odpočívať približne dve hodiny.
  2. Po odležaní pridajte druhú polovicu mlieka a jemne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
  3. Pekáč dôkladne potrite roztopeným maslom a nalejte doň cesto. Pečte pri miernej teplote asi 30 minút, kým nie je zlatisté a pevné.
  4. Upečené cesto natrhajte dvoma vidličkami na menšie kúsky a vložte ešte na pár minút do rúry, aby získalo krásne chrumkavú štruktúru.
  5. Podávajte teplé, posypané vanilkovým cukrom a doplnené ovocnou omáčkou, kompótom alebo džemom podľa chuti.

Obľúbená dobrota s nekonečnými variáciami

Trhanec je dezert, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastnej fantázie. Skvelo chutí s čerstvým ovocím, džemom či lyžičkou kyslej smotany. Ak sa vám niekedy podarí nepodarená palacinka, nemusíte ju vyhadzovať – jednoducho ju roztrhajte, ozdobte a originálny trhanec je na svete.

Tento jednoduchý, no výnimočne chutný dezert sa výborne hodí na víkendové raňajky aj ako sladká bodka po obede. Skúsite ho aj vy?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.