- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Cisársky trhanec: Nadýchaný rakúsky dezert, ktorý si zamilujete
Cisársky trhanec: Nadýchaný rakúsky dezert, ktorý si zamilujete
Ak máte radi sladké pochúťky, cisársky trhanec, známy aj ako Kaiserschmarren, si vás určite získa. Táto tradičná rakúska dobrota pripomína roztrhanú palacinku a skvele chutí s ovocím, džemom či kompótom. Hoci pochádza z Rakúska, dávno sa udomácnil aj v našich kuchyniach, kde sa objavuje v rôznych variáciách.
V starších kuchárskych knihách možno nájsť hneď niekoľko receptov na túto pochúťku. Napríklad v diele M. Janků-Sandtnerovej, uznávanej odborníčky na varenie, nájdeme až tri verzie – krupicovú, tvarohovú a klasickú múčnu. Kedysi naše staré mamy hotový trhanec sypali vanilkovým cukrom a podávali ho s malinovou alebo ríbezľovou šťavou.
Recept na krupicový trhanec – jednoduchý a chutný
Ak chcete vyskúšať tradičný krupicový trhanec, budete potrebovať:
- 250 ml krupice
- 4 žĺtky
- 500 ml mlieka alebo smotany
- 40 g cukru
- štipku soli
- 4 bielky vyšľahané na sneh
- 50 g masla
- 20 g vanilkového cukru
Postup prípravy:
- Do misy nasypte krupicu, pridajte žĺtky, polovicu mlieka, cukor a štipku soli. Všetko dobre premiešajte a nechajte odpočívať približne dve hodiny.
- Po odležaní pridajte druhú polovicu mlieka a jemne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
- Pekáč dôkladne potrite roztopeným maslom a nalejte doň cesto. Pečte pri miernej teplote asi 30 minút, kým nie je zlatisté a pevné.
- Upečené cesto natrhajte dvoma vidličkami na menšie kúsky a vložte ešte na pár minút do rúry, aby získalo krásne chrumkavú štruktúru.
- Podávajte teplé, posypané vanilkovým cukrom a doplnené ovocnou omáčkou, kompótom alebo džemom podľa chuti.
Obľúbená dobrota s nekonečnými variáciami
Trhanec je dezert, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastnej fantázie. Skvelo chutí s čerstvým ovocím, džemom či lyžičkou kyslej smotany. Ak sa vám niekedy podarí nepodarená palacinka, nemusíte ju vyhadzovať – jednoducho ju roztrhajte, ozdobte a originálny trhanec je na svete.
Tento jednoduchý, no výnimočne chutný dezert sa výborne hodí na víkendové raňajky aj ako sladká bodka po obede. Skúsite ho aj vy?