Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Cisársky trhanec: Nadýchaný rakúsky dezert, ktorý si zamilujete

Cisársky trhanec: Nadýchaný rakúsky dezert, ktorý si zamilujete
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cisársky trhanec: Nadýchaný rakúsky dezert, ktorý si zamilujete Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte radi sladké pochúťky, cisársky trhanec, známy aj ako Kaiserschmarren, si vás určite získa. Táto tradičná rakúska dobrota pripomína roztrhanú palacinku a skvele chutí s ovocím, džemom či kompótom. Hoci pochádza z Rakúska, dávno sa udomácnil aj v našich kuchyniach, kde sa objavuje v rôznych variáciách.

V starších kuchárskych knihách možno nájsť hneď niekoľko receptov na túto pochúťku. Napríklad v diele M. Janků-Sandtnerovej, uznávanej odborníčky na varenie, nájdeme až tri verzie – krupicovú, tvarohovú a klasickú múčnu. Kedysi naše staré mamy hotový trhanec sypali vanilkovým cukrom a podávali ho s malinovou alebo ríbezľovou šťavou.

Recept na krupicový trhanec – jednoduchý a chutný

Ak chcete vyskúšať tradičný krupicový trhanec, budete potrebovať:

  • 250 ml krupice
  • 4 žĺtky
  • 500 ml mlieka alebo smotany
  • 40 g cukru
  • štipku soli
  • 4 bielky vyšľahané na sneh
  • 50 g masla
  • 20 g vanilkového cukru

Postup prípravy:

  1. Do misy nasypte krupicu, pridajte žĺtky, polovicu mlieka, cukor a štipku soli. Všetko dobre premiešajte a nechajte odpočívať približne dve hodiny.
  2. Po odležaní pridajte druhú polovicu mlieka a jemne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
  3. Pekáč dôkladne potrite roztopeným maslom a nalejte doň cesto. Pečte pri miernej teplote asi 30 minút, kým nie je zlatisté a pevné.
  4. Upečené cesto natrhajte dvoma vidličkami na menšie kúsky a vložte ešte na pár minút do rúry, aby získalo krásne chrumkavú štruktúru.
  5. Podávajte teplé, posypané vanilkovým cukrom a doplnené ovocnou omáčkou, kompótom alebo džemom podľa chuti.

Obľúbená dobrota s nekonečnými variáciami

Trhanec je dezert, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastnej fantázie. Skvelo chutí s čerstvým ovocím, džemom či lyžičkou kyslej smotany. Ak sa vám niekedy podarí nepodarená palacinka, nemusíte ju vyhadzovať – jednoducho ju roztrhajte, ozdobte a originálny trhanec je na svete.

Tento jednoduchý, no výnimočne chutný dezert sa výborne hodí na víkendové raňajky aj ako sladká bodka po obede. Skúsite ho aj vy?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.