- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Neodolateľné karfiolové placky: Chrumkavé na povrchu, jemné vo vnútri
Neodolateľné karfiolové placky: Chrumkavé na povrchu, jemné vo vnútri
Karfiolové placky sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať túto výživnú zeleninu v netradičnej a mimoriadne chutnej podobe. Ak ste ich už niekedy skúšali pripraviť, no výsledok nebol úplne podľa vašich predstáv, možno ste narazili na bežné problémy – placky sa rozpadali, boli príliš mokré alebo naopak suché a bez chuti. S našimi tipmi sa vám to už nestane!
Základ úspechu? Správna úprava karfiolu
Aby placky dobre držali tvar a mali dokonalú štruktúru, je dôležité karfiol správne pripraviť. Možností je viac – môžete ho krátko povariť v osolenej vode (cca 5–7 minút, ak ho chcete pevnejší, alebo 10 minút pre mäkšiu konzistenciu) alebo ho iba spariť vriacou vodou. Najdôležitejšie je, aby bol dobre odkvapkaný, pretože príliš veľa vody v ceste spôsobí, že placky budú rozmočené a nedržia tvar.
Aké by malo byť cesto?
Ideálna konzistencia cesta je mierne hustá, ale stále vláčna. Ak je príliš riedke, placky sa budú rozpadať, ak príliš husté, budú po upečení tvrdé. Aby ste dosiahli správnu rovnováhu, okrem rozdrveného karfiolu pridajte vajcia (tie placky spevnia), trochu múky alebo mletých ovsených vločiek na zhutnenie a ak chcete ešte lepšiu chuť, môžete pridať aj strúhaný syr.
Ochutenie: ako dodať plackám výnimočnú chuť?
Samotný karfiol je chuťovo pomerne neutrálny, takže sa oplatí experimentovať s koreninami a bylinkami. Výborným doplnkom je cesnak, muškátový oriešok, rímska rasca alebo údená paprika, ktoré plackám dodajú hĺbku chuti. Z čerstvých byliniek sa skvele hodí petržlenová vňať, pažítka či koriander, ktoré jedlu dodajú sviežosť.
Smažiť alebo piecť? Aký spôsob je najlepší?
Ak si potrpíte na klasiku, placky môžete vypražiť na panvici. Kľúčové je použiť dostatok tuku a dobre ho rozhorúčiť – vďaka tomu sa placky na povrchu krásne uzatvoria a nebudú sa rozpadať. Smažte ich na strednom ohni, aby sa prepiekli rovnomerne a neostali v strede surové.
Zdravšou alternatívou je pečenie v rúre – stačí ich rozložiť na plech vystlaný papierom na pečenie a piecť pri 200 °C približne 20 minút. Po 10 minútach ich nezabudnite otočiť, aby získali rovnomernú chrumkavosť. Táto metóda je menej mastná, no výsledok je stále vynikajúci.
S čím placky servírovať?
Karfiolové placky sú skvelé samostatne, no ešte lepšie chutia s dipom. Môžete ich podávať s jogurtovým dressingom, kyslou smotanou alebo domácim cesnakovým dipom. Výborne sa hodia aj ako príloha k mäsu alebo s čerstvým zeleninovým šalátom.
Recept na dokonalé karfiolové placky
Čo budete potrebovať (4 porcie)?
- 1 stredne veľký karfiol
- 2 vajcia
- 4 lyžice polohrubej múky
- trochu strúhanky (podľa potreby)
- 50 ml mlieka
- soľ, čierne korenie
- muškátový oriešok
- čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať
- olej na vyprážanie
Postup:
- Karfiol nakrájajte na ružičky a uvarte v osolenej vode do mäkka (alebo ho len sparte, ak chcete pevnejšiu konzistenciu).
- Nechajte ho dôkladne odkvapkať a potom ho roztlačte vidličkou alebo jemne rozmixujte.
- Pridajte vajcia, múku, mlieko a trochu strúhanky, aby ste dosiahli správnu konzistenciu.
- Ochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a nasekanou pažítkou.
- Na panvici rozohrejte olej a placky smažte z oboch strán dozlatista, alebo ich pečte v rúre pri 200 °C približne 20 minút.
- Hotové placky nechajte chvíľu odpočívať na papierovej utierke, aby sa zbavili prebytočného oleja.
Ak si chcete dopriať ľahký a chutný pokrm, tieto karfiolové placky sú skvelou voľbou. Ich príprava je jednoduchá a výsledok vás určite poteší – zvonka budú krásne chrumkavé, vnútri lahodne jemné a plné chuti. Vyskúšajte ich a uvidíte, že si ich zamilujete!