Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Brownies: Tajomstvo dokonalej chuti

Brownies: Tajomstvo dokonalej chuti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Brownies: Tajomstvo dokonalej chuti Foto: depositphotos.com
reklama:

Brownies je jeden z najobľúbenejších čokoládových dezertov, pochádzajúci z USA. Typický je jeho sýtohnedý až tmavý odtieň, ktorý získava vďaka bohatej dávke kakaa a čokolády. Povrch často zdobí lahodná poleva, ktorá podčiarkuje jeho intenzívnu chuť.

Tento dezert sa vyznačuje jemnou rovnováhou medzi sladkosťou a horkosťou, ktorá závisí od použitej čokolády. Milovníci menej sladkých dezertov ocenia vyšší podiel kakaa, ktorý brownies dodáva výraznú chuť a vôňu.

Príprava cesta na brownies

Pred pečením si nachystáme plech – vymažeme ho tukom alebo vystelieme papierom na pečenie.

  1. Nad mierne vriacou vodou roztopíme 250 g masla a 300 g kvalitnej horkej čokolády, kým nevznikne hladká zmes.
  2. Odstavíme a vmiešame 250 g kryštálového cukru, 4 lyžice kakaa, štipku soli a vanilkový cukor. Metličkou premiešame, kým sa suroviny nespoja.
  3. Do zmesi pridávame 6 vajec – každé dôkladne zapracujeme pred pridaním ďalšieho.
  4. Postupne prisypeme 200 g polohrubej múky a jemne premiešame, aby sme dosiahli hladké, mierne riedke cesto.

Pečenie brownies

Hustota cesta je správna, aj keď sa môže zdať riedke:

  1. Cesto rovnomerne nalejeme na plech a pečieme pri 170 °C približne 25–30 minút. Na konci overíme prepečenie špajdľou – vnútri by malo zostať mierne vlhké.
  2. Po vychladnutí prelejeme brownies čokoládovou polevou podľa vlastného výberu.
  3. Po zatuhnutí polevy nakrájame na štvorce a podávame samotné alebo s kopčekom šľahačky.

Varianty a tipy na úpravu brownies

Tento čokoládový dezert si možno prispôsobiť podľa vlastnej chuti:

  • Tradične sa brownies pečie na plechu a krája na kúsky, no je možné ho pripraviť aj v muffinových formách alebo hrnčekoch.
  • Pre svetlejšiu verziu môžeme použiť bielu čokoládu, sušené ovocie alebo kandizované kúsky, čo je vhodné najmä pre deti.
  • Ak chceme docieliť mimoriadnu vláčnosť, môžeme do cesta pridať rozmixované červené fazule, cuketu, avokádo alebo kefír.

Ako zmierniť horkosť brownies

Ak je chuť príliš intenzívna, môžeme ju vyvážiť týmito trikmi:

  • Sladšia čokoládová poleva alebo jemné kakao pomôžu zmierniť horkosť.
  • Pridaním nasekaných orechov, sušeného ovocia či vanilkovej zmrzliny dosiahneme lahodnú kombináciu chutí.
  • Brownies má veľa variácií – stačí si vybrať ten najvhodnejší recept a dopriať si dokonalý čokoládový zážitok.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.