Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Správne skladovanie cesnaku: Ako predísť klíčeniu a predĺžiť jeho čerstvosť

Správne skladovanie cesnaku: Ako predísť klíčeniu a predĺžiť jeho čerstvosť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Správne skladovanie cesnaku: Ako predísť klíčeniu a predĺžiť jeho čerstvosť Foto: depositphotos.com
reklama:

Cesnak je nenahraditeľnou súčasťou kuchyne, dodáva jedlám výraznú chuť a arómu. Bez neho by mnohé obľúbené recepty stratili svoju jedinečnosť. Používame ho v polievkach, mäsových pokrmoch, nátierkach, bramborákoch či na hriankach. Jeho uchovávanie je pomerne jednoduché, no ak nie sú dodržané správne podmienky, môže začať predčasne klíčiť, čím stráca kvalitu a chuť.

Ako zabrániť predčasnému klíčeniu cesnaku?

Aby cesnak zostal dlhodobo čerstvý a nepodliehal klíčeniu, je dôležité dodržať tieto zásady:

  • Udržujte ho v suchu a chlade – Teplo a vlhkosť podporujú rast klíčkov, preto je ideálne skladovať cesnak na chladnom a suchom mieste, napríklad v pivnici alebo špajze s teplotou medzi 0 – 5 °C.
  • Zabezpečte dostatočné vetranie – Cesnak nikdy neodkladajte do plastových obalov či mikroténových vreciek, ktoré zadržiavajú vlhkosť. Ideálne je použiť sieťované vrecká, prútené košíky alebo perforované nádoby.

Okrem toho sa vyhnite skladovaniu cesnaku v blízkosti ovocia a zeleniny, ktoré uvoľňujú etylén (napr. jablká, paradajky, zemiaky), keďže tento plyn urýchľuje proces klíčenia. Ak si chcete byť istí, že cesnak zostane čerstvý čo najdlhšie, kupujte ho v menších množstvách, aby ste ho spotrebovali včas.

Čo robiť, ak cesnak už klíči?

Ak si všimnete, že cesnak začal klíčiť, nemusíte ho hneď vyhodiť. Na tepelne upravované jedlá ho môžete stále použiť, keďže chuť zostáva takmer nezmenená. Ak ho však chcete konzumovať surový, odporúča sa odstrániť zelené klíčky, pretože môžu mať mierne horkastú chuť.

Dodržaním týchto jednoduchých zásad si môžete byť istí, že váš cesnak vydrží čerstvý, chutný a plný arómy čo najdlhšie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.