Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zaradiť sezam do stravy? Nenápadná surovina s veľkým kulinárskym potenciálom

Ako zaradiť sezam do stravy? Nenápadná surovina s veľkým kulinárskym potenciálom
Ako zaradiť sezam do stravy? Nenápadná surovina s veľkým kulinárskym potenciálom Foto: depositphotos.com
reklama:

Sezamové semienka patria medzi obľúbené suroviny v kuchyni pre svoju jemnú orechovú arómu, ktorú možno zvýrazniť jemným opražením na suchej panvici. Sú všestranné a vhodné do slaných aj sladkých pokrmov – hodia sa do pečiva, nátierok, polievok, kaší i dezertov. Okrem toho zo sezamu vyrábame pastu tahini a dochucovadlo gomasio.

Ako zaradiť sezam do stravy?

Sezam môžeme konzumovať rôznymi spôsobmi – surový, namočený, opražený alebo rozomletý. Po jemnom opražení sa ľahko rozdrví v mlynčeku na kávu, čím vznikne základ na rôzne nátierky a ochucovadlá.

Pasta tahini – univerzálna pochúťka

Tahini je hladká sezamová pasta, ktorá sa vyrába mletím semienok s prídavkom oleja. Používa sa najmä pri príprave známej cícerovej nátierky hummus, no hodí sa aj ako prísada do kaší, cesta či na natieranie pečiva.

Sezam ako súčasť pečiva

Sezamové semienka pridávajú chrumkavosť a výživovú hodnotu rôznym druhom pečiva. Sú skvelým doplnkom do domácich bagiet, chlebov, krekrov či tyčiniek. Posypaním pečiva pred pečením získame nielen lepšiu chuť, ale aj atraktívny vzhľad.

Sladké pochúťky so sezamom

Sezam sa dá použiť aj na prípravu dezertov. Vhodný je do sušienok, nepečených cukroviniek či drobných sladkostí. Pomleté semienka môžu poslúžiť aj ako obalová vrstva pre rôzne domáce maškrty.

Teplé jedlá a sezam

Sezamové semienka sa výborne hodia do varenia aj pečenia. Môžeme ich použiť celé alebo pomleté pri príprave fašírok, zeleninových placiek či na obalenie mäsa pred vyprážaním. Vďaka svojej chuti sa uplatnia v slaných aj sladkých receptoch.

Gomasio – prírodná alternatíva soli

Gomasio je aromatické dochucovadlo vyrobené z pražených sezamových semienok a soli. Výborne sa hodí na dochutenie šalátov, polievok, ryže guľatej Mánya alebo nátierok. Môžeme si ho pripraviť doma alebo kúpiť hotové v obchode.

Záver

Sezamové semienka sú všestrannou a výživnou surovinou, ktorá sa ľahko začlení do každodennej stravy. Vďaka ich príjemnej chuti a univerzálnemu využitiu obohatia množstvo pokrmov – od raňajkových kaší až po slané večere. Stačí ich objaviť a nechať sa inšpirovať!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.