
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáca paštéta: Lahodná pochúťka z kvalitných surovín
Domáca paštéta: Lahodná pochúťka z kvalitných surovín

Paštéta je vynikajúca delikatesa, ktorá sa hodí na desiatu, ako predjedlo alebo súčasť chutného pohostenia. Jej krémová konzistencia a bohatá chuť v kombinácii s chrumkavým pečivom z nej robia neodolateľnú pochúťku. Ak ju pripravíte v peknej sklenenej nádobe, stane sa aj originálnym a chutným darčekom.
Základom paštéty je kombinácia mäsa a pečene, pričom si ju môžete dochutiť rôznymi bylinkami a koreninami. Skvele sa dopĺňa s tymianom, rozmarínom či brusnicami. S domácou paštétou si získate každého hosťa.
Recept na domácu paštétu
Táto paštéta je ideálna na rýchle občerstvenie alebo ako lahôdka na špeciálne príležitosti. Môžete si ju pripraviť vopred a skladovať v pohároch pre neskoršie použitie.
Potrebné ingrediencie:
- 1,5 kg bravčového mäsa s tukom (bôčik, pliecko)
- 500 g bravčovej pečene
- 30 g soli (alebo podľa chuti)
- Mleté čierne korenie
- Štipka nového korenia
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 6 čerstvých vajec
Postup:
- Bravčové mäso dajte variť do veľkého hrnca a varte, kým nezmäkne. Po uvarení ho vyberte a nechajte vychladnúť.
- Vývar si odložte, budete ho ešte potrebovať. Medzitým pomeľte vychladnuté mäso v mlynčeku.
- Pečeň dôkladne očistite a tiež pomeľte.
- Vložte pomleté suroviny do veľkej misy, pridajte vajcia, soľ, korenie a muškátový oriešok. Zalejte ich litrom vývaru a premiešajte.
- Pre jemnejšiu textúru zmes dôkladne rozmixujte ponorným mixérom.
- Sklené nádoby (200-250 ml) dobre umyte a vysušte.
- Paštétu nalejte do pohárov, ale neplňte ich úplne – nechajte priestor na rozpínanie počas sterilizácie.
- Okraje nádob poutierajte a pevne uzavrite sterilizovanými viečkami.
- Sterilizujte pri teplote 100 °C po dobu jednej hodiny.
Aj keď príprava tejto paštéty zaberie trochu viac času, výsledok stojí za to. Ak ste začiatočník, odporúčame experimentovať s koreninami a bylinkami, aby ste si vytvorili ideálnu chuťovú kombináciu podľa vlastných preferencií.