
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Nezahoďte staré hrušky! Premeňte ich na lahodné dobroty
Nezahoďte staré hrušky! Premeňte ich na lahodné dobroty

Prezreté hrušky nemusia končiť v koši – naopak, môžu sa stať základom skvelých jedál. Sú plné vlákniny, vitamínov a antioxidantov, takže ich využitie v kuchyni je nielen chutné, ale aj zdravé. Ak vám zostali mäkké hrušky a neviete, čo s nimi, inšpirujte sa týmito nápadmi!
1. Svieže hruškové smoothie a šťavy
Mäkké hrušky sú ideálne do smoothie alebo štiav. Stačí ich rozmixovať s jogurtom, mliekom či rastlinným nápojom. Ak chcete získať zaujímavú chuť, pridajte trochu škorice alebo lyžičku medu. Hrušky sa skvele kombinujú aj s jablkami alebo citrusmi.
Tip: Vyskúšajte netradičné hruškové smoothie s koriandrom.
2. Domáce hruškové pyré
Ak chcete využiť hrušky ako zdravú alternatívu sladidla, pripravte si hruškové pyré. Stačí ich krátko podusiť s trochou vody a potom rozmixovať dohladka. Hodí sa do kaší, koláčov aj k mäsu.
Tip: Podávajte hruškové pyré ako omáčku k pečenému kurčaťu.
3. Hrušky v koláčoch a muffinoch
Do pečenia sa staršie hrušky hodia výborne – dodajú cestu vláčnosť a príjemnú sladkú chuť. Nakrájané na menšie kúsky môžu byť súčasťou muffinov, koláčov či buchiet.
Tip: Skombinujte hrušky s mangom pre ešte exotickejší dezert.
4. Sladko-slané kombinácie: Hrušky s mäsom
Hrušky skvelo ladia s mäsom a syrmi. Skúste ich podusiť s cibuľou, cesnakom a trochou korenia a vytvoriť jedinečnú omáčku k pečenému mäsku alebo syrovým tanierom.
Tip: Pripravte si kura zapečené s hruškou a gorgonzolou.
5. Hrušky do raňajok
Nakrájané hrušky sú skvelým doplnkom do ovsenej kaše alebo jogurtu. Ak sú príliš mäkké, stačí ich roztlačiť vidličkou alebo krátko podusiť.
Tip: Vychutnajte si raňajkovú kašu s hruškami a orieškami.
6. Hruškové džemy a čatní
Hrušky sú ideálne na prípravu domácich džemov alebo pikantného čatní, ktoré sa hodí nielen na pečivo, ale aj k syrom a mäsu.
Recept na hruškový džem:
- 2 kg hrušiek
- 300 g cukru
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžice octu
- 3 klinčeky
Postup: Hrušky nakrájajte, zmiešajte s octom a vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Pečte 30 minút, potom pridajte polovicu cukru a pokračujte v pečení. Po 20 minútach dosypte zvyšok cukru a pečte ďalších 20 minút. Po upečení rozmixujte, ak je hmota riedka, ešte krátko dopečte. Horúce nalejte do pohárov, uzavrite a otočte hore dnom.
7. Hruškový med – sladká pochúťka
Ak máte radi prírodné sladidlá, vyskúšajte hruškový med. Je vynikajúci do čaju, kaší či jogurtov a dodá jedlám jemnú ovocnú chuť.
Využite prezreté hrušky na maximum a doprajte si originálne domáce pochúťky!