Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci jablkový závin: Krehké cesto, šťavnatá plnka a vôňa domova

Domáci jablkový závin: Krehké cesto, šťavnatá plnka a vôňa domova
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci jablkový závin: Krehké cesto, šťavnatá plnka a vôňa domova Foto: depositphotos.com
reklama:

Niektoré recepty nestarnú a vždy majú svoje miesto na našom stole. Jablkový závin patrí medzi tie najobľúbenejšie – jeho vôňa naplní kuchyňu a vráti nás do detských čias, keď ho piekla babička. Tentokrát však vyskúšame jemné jogurtové cesto, ktoré sa krásne rozplýva v ústach a dodáva závinu ešte lahodnejšiu chuť.

Čo budeme potrebovať?

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g hustého bieleho jogurtu
  • 250 g masla
  • 1 vajce
  • 1 lyžička octu
  • štipka soli

Na plnku:

  • 900 g strúhaných jabĺk
  • 2 lyžice škorice
  • 4 lyžice cukru
  • 100 g hrozienok (namočených v rume)
  • 100 g nasekaných vlašských orechov

Na záver:

  • 1 vajce na potretie
  • 1 lyžica práškového cukru na posypanie

Ako pripraviť ten najlepší jablkový závin?

1. Príprava cesta

Do preosiatej múky pridáme štipku soli a uprostred vytvoríme jamku. Do nej rozklepneme vajce, pridáme jogurt a vidličkou zmiešame s trochou múky, aby vznikla hladká hmota. Potom do nej pridáme na jemno nastrúhané maslo a lyžičku octu. Cesto dôkladne rukami premiesime, kým nie je mäkké a nelepivé.

2. Príprava plnky

Cesto zabalíme do fólie a necháme ho odpočívať v chladničke aspoň pol hodinu. Medzitým si pripravíme plnku – jablká nastrúhame a zmiešame so škoricou, cukrom, hrozienkami (ktoré sme predtým namočili do rumu) a nasekanými orechmi.

3. Tvarovanie a pečenie

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2–3 mm. Na jeho povrch rovnomerne rozprestrieme pripravenú jablkovú plnku a opatrne ho zavinieme do tvaru rolády. Závin položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme približne 25–30 minút, kým nezíska zlatistú farbu.

Po upečení ho necháme mierne vychladnúť a potom posypeme práškovým cukrom. Stačí už len nakrájať a vychutnať si lahodnú kombináciu chrumkavého cesta a voňavej jablkovej plnky.

Tipy na vylepšenie:

 Rýchla verzia: Ak nemáte čas na prípravu cesta, môžete použiť hotové lístkové cesto.
 Variácie: Jogurtové cesto môžete nahradiť tvarohovým alebo smotanovým cestom, čím získate iný, no rovnako lahodný výsledok.
 Pridajte chuť: Ak máte radi intenzívnejšie chute, skúste do plnky pridať trochu strúhaného zázvoru alebo pomarančovej kôry.

Tento recept je dôkazom, že tradičné sladkosti majú svoje čaro a dokážu vytvoriť tú pravú domácu atmosféru. Upečte si tento lahodný závin a vychutnajte si chvíle pohody s rodinou pri dobrom čaji či káve.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.