Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rýchla a chutná večera: Pečená mrkvová nátierka, ktorá vás prekvapí!

Rýchla a chutná večera: Pečená mrkvová nátierka, ktorá vás prekvapí!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchla a chutná večera: Pečená mrkvová nátierka, ktorá vás prekvapí! Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte originálny tip na ľahkú večeru, nátierka z pečenej mrkvy je skvelou voľbou. Jej jemne sladkastá chuť a krémová konzistencia poteší aj tých, ktorí bežne neholdujú surovej zelenine. Okrem klasického domáceho pečiva ju môžete využiť aj ako základ pre slávnostné jednohubky či kanapky pri návšteve.

Čo robí túto nátierku výnimočnou?

Pečenie mení chuť mrkvy – stáva sa mäkkou, sladkastou a získava príjemnú karamelovú arómu. Cesnak, ktorý sa upečie spolu s ňou, stráca svoju typickú štipľavosť a mení sa na jemnú, voňavú súčasť nátierky. V kombinácii s krémovým syrom a koreninami vytvára lahodnú a neodolateľnú chuť.

Základ môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií – namiesto klasického krémového syra môžete siahnuť po tvarohu, ricotte či cottage syre. Ak vám nevyhovuje chuť kari alebo rímskej rasce, pokojne ich nahraďte štipkou čierneho korenia, chilli alebo nastrúhanou citrónovou kôrou.

Recept na pečenú mrkvovú nátierku

Čo budete potrebovať (4 porcie):

  • 3 väčšie mrkvy
  • 100 g jemného smotanového syra
  • 3 strúčiky cesnaku
  • šťavu z polovice citróna
  • olivový olej
  • štipku soli, kari a mletej rímskej rasce
  • slnečnicové alebo tekvicové semienka na posypanie

Ako na to:

  1. Mrkvu očistite, nakrájajte na menšie kúsky a dajte do zapekacej misky. Pridajte cesnak (nešúpaný), pokvapkajte olivovým olejom a jemne osoľte.
  2. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 20 minút, kým mrkva úplne nezmäkne.
  3. Po upečení nechajte zeleninu trochu vychladnúť, cesnak zbavte šupky.
  4. Všetky suroviny – pečenú mrkvu, cesnak a smotanový syr – rozmixujte do hladkej konzistencie. Dochuťte citrónovou šťavou, koreninami a podľa potreby ešte dosoľte.
  5. Hotovú nátierku natrite na pečivo a posypte opraženými semienkami pre extra chrumkavý efekt.

Tip: Skvele chutí s celozrnným chlebom alebo krekrami, no môžete ju použiť aj ako dip k čerstvej zelenine.

Táto jednoduchá, no originálna nátierka je ideálnym spôsobom, ako do svojho jedálnička zakomponovať viac zeleniny a zároveň si dopriať niečo chutné a zdravé. Vyskúšajte ju a presvedčte sa sami!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.