
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Vyrobte si doma luxusnú dubajskú čokoládu: Sladký hit za pár eur!
Vyrobte si doma luxusnú dubajskú čokoládu: Sladký hit za pár eur!

Máte radi výnimočné sladkosti a nebojíte sa experimentovať v kuchyni? Ak máte silikónovú formu na tabuľkovú čokoládu, môžete si vyrobiť tento virálny dezert priamo doma! Základnou ingredienciou je kadaif – tenké nite cesta, ktoré nájdete v špecializovaných obchodoch s orientálnymi potravinami.
Ako dosiahnuť dokonalý vzhľad a chuť?
Aby vaša čokoláda vyzerala profesionálne, môžete použiť potravinárske farby, cukrárske ozdoby alebo farebnú bielu čokoládu. Tá sa nanesie do formy ako prvá, čím vytvoríte efektný dizajn.
Čo budete potrebovať? (cca 250 g čokolády)
- 160 g kvalitnej mliečnej čokolády (alebo podľa chuti)
- 60 g pistáciového krému
- 10 g tahini pasty
- 20 g masla
- 40 g kadaifového cesta (jemné nite)
Ako na to?
1. Príprava náplne
Kadaif nasekajte na menšie kúsky a opečte na panvici s rozpusteným maslom do zlato-hnedej farby. Zmiešajte ho s pistáciovým krémom a tahini pastou, kým nevznikne hladká, lahodná náplň.
2. Vytvorenie vrstiev
Polovicu čokolády rozpustite a rovnomerne naneste na dno aj steny silikónovej formy. Nechajte ju stuhnúť v chladničke. Na túto základnú vrstvu pridajte pripravenú náplň a nakoniec zalejte zvyšnou rozpustenou čokoládou. Povrch zarovnajte a dajte minimálne na 30 minút do chladu.
Čo je vlastne kadaif?
Kadaif je špeciálny druh cesta, ktoré sa vyrába len z múky, vody a občas aj štipky soli. Jeho príprava si vyžaduje zručnosť, pretože sa spracováva do ultra tenkých vlákien. V krajinách Blízkeho východu, na Balkáne a v Turecku je bežnou súčasťou dezertov. Najčastejšie sa kombinuje s mletými orechmi a po upečení sa prelieva sladkým citrónovým sirupom.
Ak máte radi netradičné dobroty, tento dezert si určite obľúbite! Skúste si ho pripraviť doma a doprajte si chuť Dubaja vo vlastnej kuchyni.