Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Batáty: Nutričná bomba, ktorá prospieva zdraviu a znižuje cholesterol

Batáty: Nutričná bomba, ktorá prospieva zdraviu a znižuje cholesterol
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Batáty: Nutričná bomba, ktorá prospieva zdraviu a znižuje cholesterol Foto: depositphotos.com
reklama:

V obchodoch ste si možno všimli hľuzy podobné zemiakom, no s výraznou oranžovou farbou. Ide o batáty, známe aj ako sladké zemiaky, ktoré vynikajú nielen svojou chuťou, ale aj bohatým obsahom prospešných látok. Pochádzajú zo Strednej Ameriky a patria medzi najvýživnejšie druhy zeleniny. Aké sú ich zdravotné benefity a ako ich najlepšie využiť v kuchyni?

Prečo sú batáty tak výnimočné?

Batáty sú cenným zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré pozitívne ovplyvňujú naše zdravie. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, pomáha pri regenerácii tkanív a môže znižovať riziko niektorých ochorení očí.

Okrem toho sú bohaté aj na vitamín B6, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri fungovaní nervovej sústavy, podporuje kvalitný spánok a prispieva k duševnej pohode. Pravidelná konzumácia batátov môže dokonca pomôcť pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Podpora zdravia srdca a zníženie cholesterolu

Jedným z hlavných benefitov batátov je vysoký obsah betakaroténu, ktorý má silné antioxidačné vlastnosti a môže prispievať k prevencii niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny ústnej dutiny, žalúdka a pankreasu.

Batáty sú tiež výborným zdrojom draslíka, minerálu, ktorý je nevyhnutný pre správnu činnosť srdca. Pomáha regulovať krvný tlak, čím znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Okrem toho môže pomôcť predchádzať tvorbe obličkových kameňov.

Ďalšie cenné látky v batátoch

  • Rastlinné steroly – pomáhajú pri znižovaní cholesterolu a môžu priaznivo pôsobiť na tráviaci systém.
  • Pektín – druh vlákniny, ktorý podporuje zdravé trávenie a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Kyselina chlórgenová – silný antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať škodlivé látky v tele a podporuje imunitu.
  • Kyselina kávová – môže mať protizápalové účinky a priaznivo vplývať na ochranu pred rôznymi ochoreniami.
  • Zeaxantín a luteín – prírodné farbivá, ktoré prospievajú zdraviu očí a môžu znižovať riziko degeneratívnych ochorení zraku.

Ako batáty pripraviť?

Aby ste využili všetky výživové benefity batátov, je ideálne konzumovať ich aj so šupkou. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha pri trávení a môže byť prevenciou proti zápche či hemoroidom.

Pri tepelnej úprave, najmä pečení, sa v batátoch uvoľňujú prírodné cukry, vďaka čomu sú ešte sladšie a chutnejšie. Môžete ich použiť v rôznych receptoch – od jednoduchých príloh až po hlavné jedlá.

Tipy na chutné jedlá z batátov

 Batátové pyré – kombinácia s klasickými zemiakmi vytvorí jemné a lahodné pyré, ideálne ako príloha.
 Batátový šalát – uvarené batáty nakrájajte na plátky, pridajte limetkovú šťavu, soľ, korenie a nasekanú cibuľku.
 Pečené batáty so syrom – výborná kombinácia chutí, ktorú si môžete pripraviť podľa tohto receptu:

Recept: Pečené batáty so syrom

Ingrediencie:

  • 1 veľký batát
  • 1 biela a 1 červená paprika
  • 1 červená cibuľa
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 130 g syra feta alebo balkánskeho syra
  • olivový olej

Postup:

  1. Zeleninu nakrájajte na malé kúsky. Batát krátko povarte, aby zmäkol, a potom ho nakrájajte na plátky.
  2. Všetky ingrediencie zmiešajte v pekáči, pridajte olivový olej a dobre premiešajte.
  3. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C približne 45 minút, kým zelenina nezíska jemne hnedastý odtieň.
  4. Na záver položte na zmes plátky syra a vložte späť do rúry, kým sa neroztopí.

Záver

Batáty sú nielen chutné, ale aj mimoriadne výživné. Ak ste ich ešte nezaradili do svojho jedálnička, určite stojí za to ich vyskúšať – vaše telo sa vám poďakuje!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.