
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Lahodný linecký koláč s jablkami: Krehká pochúťka s jemnou vôňou vanilky
Lahodný linecký koláč s jablkami: Krehká pochúťka s jemnou vôňou vanilky

Ak sa už neviete dočkať chvíľ, keď vaša kuchyňa zavonia sladkým pečením, tento recept je ideálnym riešením. Spojenie jemného, krehkého cesta so šťavnatou jablkovou náplňou vytvára dokonalý dezert, ktorý môžete pripraviť vo forme koláča alebo ako rezy na plechu.
Nostalgická chuť domova
Tento koláč mnohým pripomenie detstvo – jednoduchá kombinácia jemného cesta a voňavých jabĺk je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Okrem toho je skvelou voľbou na spracovanie väčšieho množstva jabĺk, ak ich máte doma nadbytok. Hoci dnes existuje množstvo moderných variácií jablkových dezertov, tento tradičný recept si stále drží svoje čaro.
Rôzne spôsoby prípravy
Jablkový koláč z lineckého cesta môže mať viacero podôb. Ak ho upečiete v okrúhlej forme, môžete ho ozdobiť dekoratívnou mriežkou z cesta alebo vytvoriť vrstvu s vykrájanými tvarmi, napríklad srdiečkami. Ak preferujete jednoduchšie riešenie, vyskúšajte verziu v podobe rezov, známych aj ako jablkové pité – upečených na plechu medzi dvoma plátmi cesta.
Tajomstvo dokonale krehkého cesta
Základom je linecké cesto, ktoré poznáme z vianočného pečiva. Obsahuje viac tuku ako bežné cestá, čo mu dodáva charakteristickú jemnosť a krehkosť. Na jeho prípravu budete potrebovať polohrubú múku, maslo, cukor (najlepšie práškový), vajcia (alebo len žĺtky) a trochu kypriaceho prášku. Dôležité je použiť studené maslo a cesto spracovať rýchlo – tak zostane krásne krehké. Pred vaľkaním by malo aspoň pol hodiny odpočívať v chlade.
Dokonalá jablková náplň
Na rozdiel od klasického lineckého koláča, ktorý sa plní džemom, tu tvorí náplň šťavnatá vrstva jabĺk. Môžete ich nastrúhať alebo nakrájať na tenké plátky a dochutiť vanilkou či škoricou. Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať hrozienka, nasekané orechy alebo zmes zahustiť trochou škrobu, vanilkovým pudingom či strúhankou. Vďaka jabĺčkam zostane koláč príjemne vláčny.
Recept na linecký koláč s jablkami
Ingrediencie:
- 3,5 hrnčeka polohrubej múky
- 3/4 hrnčeka krupicového cukru
- 2 vajcia
- 8 lyžíc mlieka
- 1 kypriaci prášok
- 1/2 kocky masla
- 1 vanilkový cukor
- kôra z polovice citróna
Na náplň:
- 1/2 kg jabĺk
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1 vanilkový puding
Postup:
- Do misy nasypte múku, pridajte cukor, vajcia, mlieko, kypriaci prášok, maslo, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Vymiešajte hladké cesto.
- Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 30 minút odležať v chladničke. Potom väčšiu časť cesta rozvaľkajte a vyložte ním vymastenú formu.
- Jablká ošúpte, nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky. Zmiešajte ich s cukrom a pudingovým práškom a rozprestrite na cesto.
- Zo zvyšného cesta môžete vykrojiť tvary na ozdobu alebo ho rozvaľkať na plát a prekryť ním jablkovú vrstvu. Ak ho použijete vcelku, prepichnite ho vidličkou, aby mohla unikať para.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.
Po upečení nechajte koláč mierne vychladnúť a môžete ho posypať práškovým cukrom. Výsledkom bude lahodný, krehký koláč s intenzívnou jablkovou chuťou, ideálny ku káve či čaju. Dobrú chuť!