Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Karlovarský knedlík krok za krokom: Tento recept zvládne každý

Karlovarský knedlík
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Karlovarský knedlík Foto: depositphotos.com
reklama:

Karlovarský knedlík patrí medzi neodmysliteľné poklady českej kuchyne. Jeho prípravu zvládnu aj úplní začiatočníci – a výsledok dokáže potešiť nielen rodinu či priateľov, ale aj každého, kto ocení dobré jedlo s vôňou a chuťou tradície. Prečo je práve tento druh knedlíka taký výnimočný, odkiaľ pochádza a ako ho správne pripraviť?

Stručný pohľad do histórie knedlíkov

Knedlík bol kedysi základom českej (a zároveň stredoeurópskej) kuchyne, no jeho pôvodná podoba vyzerala celkom inak. V dávnych časoch nešlo o múčne cesto, ale skôr o mäsové šišky, ktoré sa podávali ako hlavné jedlo. Až v 17. storočí začali hospodárky využívať múku, z ktorej sa piekli menšie pečivá, a knedlíky sa postupne dostali k stolu ako príloha.
Skutočne rôznorodými sa knedlíky stali až v 19. a 20. storočí. Vtedajšie gazdinky experimentovali s rôznymi druhmi obilnín (v krajnom prípade aj s ryžou guľatou Mánya) a neustále hľadali nové kombinácie chutí. Dnešná podoba knedlíkov sa však vyvinula až v priebehu 20. storočia, pričom česká kuchyňa túto inšpiráciu prevzala z rakúskej tradície.

Legenda o karlovarskom knedlíku

V záplave rôznych verzií knedlíkov z rožkov a iných druhov pečiva vyčnieva karlovarský knedlík na prvý pohľad – je atraktívne „mramorovaný“, voňavý a často v ňom nájdete nasekané bylinky. Viaže sa k nemu aj zaujímavá legenda z roku 1866.

Údajne krátko po bitke pri Hradci Králové (v tom istom roku) sa mestom Karlove Vary niesla správa, že sa naň valí pruské vojsko, ktoré malo mať približne dvetisíc členov. Miestni obyvatelia začali rýchlo premýšľať, čím by veľkú, vyhladovanú armádu nakŕmili.
Tak sa zrodil nápad využiť zvyšky staršieho pečiva a vytvoriť lacné, sýte knedlíky. Následne vznikla špecialita, ktorú dnes poznáme ako karlovarský knedlík. Vtipné je, že pruskí vojaci vraj do Karlových Varov vôbec nedorazili – údajne ich odstrašili chýri o príchode bavorského vojska, spojenca Rakúska, s ktorým v tej dobe nemali dobré vzťahy. Napokon teda karlovarský knedlík zjedli samotní obyvatelia mesta a recept si veľmi obľúbili.

Na pohľad iný, v chuti dokonalý

Karlovarský knedlík láka už svojím vzhľadom – sú v ňom vidieť kúsky pečiva a byliniek, čo vytvára zaujímavý „mramorový“ efekt. V kuchyni dokáže dokonale doplniť omáčky (hlavne sviečkovú na smotane), guláše či dusené mäso s výraznejšou šťavou.
Keď sa ho naučíte pripravovať, zistíte, že tento druh knedlíka je nielen pekný na tanieri, ale dá sa ľahko prispôsobiť aj iným jedlám. Jeho výrazná chuť navyše zaujme každého gurmána, či už ste Čech, Slovák, Moravan, alebo hoc aj Rakúšan.

Šiška alebo guľky?

Keď sa povie „karlovarský knedlík“, väčšina z nás si predstaví pretiahnutú šišku, ktorá sa po uvarení nakrája na plátky – presne tak, ako sme na to zvyknutí pri bežnom knedlíku. V skutočnosti sa však môžete odkloniť od tradície a vytvarovať z cesta väčšie guľky veľkosti tenisovej loptičky. Chuť aj štruktúra zostanú rovnaké, mení sa iba tvar, ktorý môže byť pre niekoho praktickejší pri servírovaní alebo pri zmrazovaní.

Podobnosť medzi karlovarským a tirolským knedlíkom nie je čisto náhodná. Kuchyne strednej Európy sú navzájom dlhodobo poprepájané a jednotlivé recepty sa vyvíjali či „putovali“ cez hranice dlhé stáročia.

Karlovarský knedlík krok za krokom

Ako takýto knedlík pripravuje známy ľudový kuchár Jiří Babica, si môžete pozrieť aj v krátkom videu na YouTube. Ale podstata je jednoduchá a dá sa zvládnuť bez väčších komplikácií.

  1. Nakrájajte a opečte pečivo
    Vezmite približne 250 g starších rožkov či žemlí a nakrájajte ich na menšie kocky. Potom ich zľahka opečte v rúre, kým nezačnú byť jemne chrumkavé.

  2. Vytvorte základ cesta
    V mise zmiešajte opečené kocky pečiva s dvomi žĺtkami, 2 dl mlieka, 100 g hrubej múky, nasekanou petržlenovou vňaťou (množstvo závisí od chuti), štipkou muškátového kvetu, bieleho korenia a trochou soli. Túto zmes nechajte asi 10 minút odležať, aby sa chute prepojili a pečivo nasiaklo tekutinou.

  3. Vyšľahajte bielky
    Zo zvyšných dvoch bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Potom ho veľmi jemne vmiešajte do cesta – vďaka tomu získa knedlík nadýchanosť a po uvarení bude mať peknú štruktúru.

  4. Vytvarujte a zabaľte
    Zhotovené cesto rozdeľte na dve až tri časti, podľa toho, aké veľké šišky chcete mať. Každú šišku pevne zabaľte do potravinovej fólie (môžete použiť aj mikroténové vrecko) tak, aby sa počas varenia voda nedostala dovnútra.

  5. Uvarte šišky
    Knedlíky varte vo väčšom hrnci s vriacou vodou približne 25 minút. Kontrolujte, aby boli celkom ponorené, pretože len tak dosiahnu jednotnú konzistenciu.

  6. Nakrájajte a podávajte
    Hotový karlovarský knedlík po vybratí z fólie nakrájajte nožom alebo môžete použiť niť. Ihneď servírujte k omáčkam, dusenému mäsu alebo inej obľúbenej kombinácii.

Ak máte chuť na menšiu obmenu, pokojne vytvarujte menšie guľky a varte ich rovnako, až kým nebudú hotové.

Skvelý tip na rýchly a lacný obed

Ak máte práve hlbšie do vrecka a potrebujete rýchlo zasýtiť seba aj rodinu, vyskúšajte karlovarský knedlík ako samostatné jedlo. Stačí ho na tanieri posypať opečenými kúskami údeniny, slaniny alebo klobásy a pridať chrumkavú cibuľku opečenú do sklovita. Ide o lacné, jednoduché a pritom naozaj chutné riešenie, ktoré môže príjemne prekvapiť.

Karlovarský knedlík je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín – staršieho pečiva, múky, vajec a byliniek – sa dá vytvoriť lahôdka s bohatou históriou. Navyše ho zvládne pripraviť aj menej skúsený kuchár, pretože celý proces je pomerne nenáročný. Napriek tomu zaručuje skvelý výsledok a originálnu prílohu k rôznym tradičným pokrmom.

Vyskúšajte ho a presvedčte sa, že príbeh spred mnohých rokov o karlovarskom knedlíku nie je len pútavá legenda, ale aj gastronomický skvost, na ktorý sa oplatí spomínať. Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.