
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Neodolateľný ťahaný závin s makom a višňami: Starodávna pochúťka, ktorá pretrvala generácie
Neodolateľný ťahaný závin s makom a višňami: Starodávna pochúťka, ktorá pretrvala generácie

Ťahaný závin patrí k tradíciám našich starých mám a dodnes si zachováva svoje čaro. Jeho tajomstvo spočíva v jemnom, takmer priesvitnom ceste, ktoré sa pripravuje z jednoduchých surovín: hladkej múky, vody, octu a tuku. Pri správnej technike sa cesto ručne roztiahne tak, aby zostalo pružné, no dostatočne tenké na to, aby vynikla bohatá plnka.
Kedysi sme sa tejto pochúťky nevedeli nabažiť – cesto bolo tak jemné, že sa takmer rozplývalo v ústach a hlavnú úlohu hrala len chuťová harmónia náplne. Tradične sa závin plnil jablkami alebo makom, pričom jemnú sladkosť skvelo vyvažovalo mierne kyslé ovocie ako višne, slivky či hrušky.
Tajomstvo dokonalého cesta
Existuje mnoho receptov na ťahané cesto, no osvedčený recept, ktorý sa v našej rodine dedí, obsahuje tieto ingrediencie:
Suroviny:
- 200 g hladkej múky (ideálne múka typu 00)
- 50 g rastlinného oleja alebo roztopeného masla
- 50 g vody (studená alebo vlažná, podľa potreby)
- 1 lyžica octu
- štipka soli
Z uvedených surovín vypracujeme pružné, nelepivé cesto. Postupne prilievame vodu, pretože každá múka absorbuje tekutinu inak. Vytvarovaný bochník uložíme na tanier, prikryjeme ho miskou a na vrch položíme kastról s teplou vodou – takto zabezpečíme, že cesto pekne zmäkne. V teplých mesiacoch ho môžeme jednoducho nechať odpočívať na slnku približne pol hodiny.
Ako správne pripraviť a naplniť závin
Kým cesto oddychuje, pripravíme si plnku. Kombinácia maku a višní je skutočnou lahôdkou, no fantázii sa medze nekladú:
- Cesto položíme na pomúčenú plochu, ideálne na utierku alebo obrus, ktorý môžeme prichytiť, aby sa nehýbal.
- Pomocou valčeka ho rozvaľkáme na tenký plát, následne ho začneme rukami opatrne naťahovať – hlavne na okrajoch, ktoré bývajú hrubšie. Dôležité je postupovať trpezlivo, aby sa neroztrhlo.
- Na natiahnuté cesto rovnomerne rozsypeme zomletý mak, posypeme cukrom, škoricou a pridáme višne. Všetko pokvapkáme roztopeným maslom alebo masťou.
- Okraje cesta preložíme dovnútra a pomocou utierky či obrusu ho začneme rolovať do dlhého závinu.
- Opatrne ho prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme tukom a na viacerých miestach ho prepichneme vidličkou.
- Pečieme pri teplote 180 °C dozlatista. Počas pečenia ho môžeme dvakrát potrieť tukom, aby zostal vláčny.
- Po upečení ho ešte horúci opäť natrieme maslom alebo masťou, necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tipy pre dokonalý závin
V našej rodine sa používal len zomletý, ale nevarený mak, vďaka čomu mala plnka príjemne chrumkavú textúru. Ak však preferujete mäkšiu konzistenciu, mak môžete krátko povariť s trochou mlieka a cukru. Skvelou alternatívou je aj kombinácia maku s jablkami, prípadne menej tradičná verzia so sladkokyslou kapustou a hrozienkami – táto verzia môže prekvapiť, no chuťovo je výnimočná.
Nebojte sa použiť bravčovú masť namiesto masla – dodá závinu autentickú chuť a zabezpečí krásne krehké cesto. Nech už si vyberiete akúkoľvek náplň, ťahaný závin je stálicou, ktorá nikdy nesklame!