Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Koľko droždia potrebujete na 1 kg múky? Zapamätajte si toto jednoduché pravidlo

Koľko droždia potrebujete na 1 kg múky? Zapamätajte si toto jednoduché pravidlo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Koľko droždia potrebujete na 1 kg múky? Zapamätajte si toto jednoduché pravidlo Foto: depositphotos.com
reklama:

Kysnuté cesto je základom mnohých sladkých aj slaných dobrôt – od nadýchaných buchiet a koláčov až po domáce rožky či pizzu. Kľúčovou zložkou takéhoto cesta je droždie, ktoré umožňuje jeho správne nakysnutie. Použiť môžete čerstvé alebo sušené droždie, no dôležité je poznať správny pomer, aby výsledné pečivo chutilo čo najlepšie.

Čo je droždie a ako funguje?

Droždie, nazývané aj kvasnice, obsahuje mikroskopické kvasinky, ktoré sa pri vhodných podmienkach množia a uvoľňujú plyny. Tie spôsobujú, že cesto zväčšuje svoj objem a získava nadýchanú štruktúru. V obchodoch nájdete dva hlavné druhy:

  • Čerstvé droždie – predáva sa v lisovaných kockách, má vysokú aktivitu, ale kratšiu trvanlivosť.
  • Sušené droždie – praktickejšie na skladovanie, jeho účinnosť je rovnaká, len sa používa v menšom množstve.

Aké množstvo droždia je ideálne?

Ak chcete, aby cesto správne nakyslo, ale zároveň nemalo nepríjemnú kvasnicovú chuť, držte sa tohto jednoduchého pravidla:

 Na 1 kg múky použite 42 g čerstvého droždia (jedna kocka).
 Ak dávate prednosť sušenému droždiu, postačia 2 balíčky (približne 14 g).

Príliš veľa droždia môže spôsobiť, že cesto prekysne a výsledné pečivo bude mať výraznú drožďovú arómu. Naopak, ak ho dáte málo, cesto nebude dostatočne nadýchané a bude hutné.

Dodržaním správneho pomeru si zaistíte dokonalé kysnuté cesto, ktoré bude nadýchané, jemné a lahodné. Stačí už len vybrať obľúbený recept a pustiť sa do pečenia!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.