Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Veľkonočný veniec našich starých mám: Zabudnutý recept, ktorý stojí za to vyskúšať. Vynikajúco chutí a nádherne vyzerá!

Veľkonočný veniec
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Veľkonočný veniec Foto: depositphotos.com
reklama:

Tradičný veľkonočný veniec z kysnutého cesta, známy aj ako pletenec, predstavuje obľúbenú alternatívu ku klasickému mazancu a už od nepamäti by nemal chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Okrem toho, že skvelo vyzerá, poteší aj lahodnou chuťou. Ide totiž o recept s dlhoročnou históriou, ktorý sa dedil z generácie na generáciu.

Kde sa vzal zvyk piecť veľkonočný veniec

Pletený veľkonočný veniec sa zvykol pripravovať presne v ten istý deň ako mazanec, čiže na Bielu sobotu, aby bol pripravený na Boží hod. V tom čase ho ľudia brávali do kostola, kde bol posvätený ako symbol konca obdobia pôstu a oslavy nového života. Od mazanca sa zväčša líšil tým, že sa do neho často zapekali celé vajíčka v škrupine.

Ako na nadýchané cesto a kvások

Ak chcete mať cesto na veniec naozaj vzdušné a nadýchané, treba dbať na niekoľko dôležitých detailov:

  • Preosiata múka: Hladkú múku, ktorú budete používať, vždy preosejte, aby ste sa zbavili hrudiek. Cesto sa vám potom bude lepšie spracúvať a bude jemnejšie.

  • Všetko v izbovej teplote: Suroviny (mlieko, maslo, vajcia, droždie) aj kuchynské pomôcky majú mať rovnakú, ideálne izbovú teplotu. Cesto sa tak ľahšie spojí a kvások lepšie vykysne.

  • Správna teplota pri kysnutí: Ideálna teplota na miešanie cesta je okolo 25 °C, pretože zakladáte kvások. V príliš chladnom prostredí kvasnice nemusia vykvasiť. Ak chcete mať istotu, že sa kvások vydarí, rozpusťte ho vlažnom mlieku (nie horúcom).

Ako to robievali staré mamy

Príprava veľkonočného venčeka bola pre staré mamy sviatočnou tradíciou. Kysnuté cesto je tvárne, takže z neho bez problémov upletiete veniec podobný vrkoču. Ten symbolicky pripomína vzor korbáča – pomlázky. Do cesta sa často ešte pred pečením vkladali uvarené vajcia, ktoré môžu byť buď v prírodnej farbe, alebo vyzdobené prírodnými farbivami. Po vytiahnutí z rúry sa celý veniec ešte dozdobil stuhami, jarnými kvetmi či vetvičkami a stal sa tak ozdobou veľkonočného stola. Výsledok je nielen pekný na pohľad, ale aj chutný a nadýchaný, takže ho ocenia hostia všetkých vekových kategórií.

Potrebné suroviny

  • 500 g hladkej múky

  • 42 g čerstvého droždia

  • 100 g masla

  • 100 g cukru

  • 125 ml mlieka

  • 1 žĺtok

  • 1 bielok na potretie

  • štipka soli

  • vajcia na ozdobu (celé, uvarené)

Postup prípravy cesta

  1. Príprava kvásku: Najskôr si vlažne ohrejte menšiu časť mlieka. Rozmiešajte v ňom lyžičku cukru, trošku múky a rozdrobte droždie. Nechajte postáť na teplom mieste, kým kvások nezačne peniť (zvyčajne 10 minút).

  2. Základ cesta: Hladkú múku preosejte do misy, pridajte štipku soli, cukor a zmäknuté maslo. Do zmesi zapracujte vykysnutý kvások a žĺtok.

  3. Miesenie: Všetko dôkladne premiešajte a miesite, kým nevznikne pružné, nelepivé cesto. Ak je príliš riedke, pridajte kúsok múky, ak príliš husté, pomôže troška mlieka.

  4. Kysnutie: Hotové cesto prikryte utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť na teplom mieste.

Počas tohto času si môžete pripraviť uvarené vajcia na ozdobu. Vopred ich však starostlivo umyte a aspoň 15 minút pred varením nechajte v izbovej teplote, aby v horúcej vode nepraskli. Stačí ich variť, kým voda nezačne vrieť, potom ich rýchlo schladiť, aby bielok stuhol, no žĺtok sa dopečie až v rúre.

Pletenie a tvarovanie venčeka

Vykysnuté cesto rozdeľte na tri rovnaké časti a z každej vyvaľkajte rovnako dlhý a hrubý valček. Tie zapleťte do vrkoča a opatrne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Spojte oba konce cesta tak, aby vytvorili kruh. Ak sa vám zdá spoj krehký, môžete použiť drevené špáradlo na spevnenie.

Do cesta zľahka vtlačte pripravené vajcia (čím viac, tým sviatočnejší veniec). Následne ho nechajte ešte asi 20 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejte rúru na približne 170 °C.

Posledné úpravy pred pečením

Pred vložením venčeka do rúry jeho povrch potrite rozšľahaným bielkom. Ak sa obávate, že sa stred venčeka roztečie, môžete doň vložiť malú nádobu, ktorú zvonku potriete tukom. Udrží tak veniec v požadovanom kruhovom tvare. Pečte približne 30 minút alebo kým povrch nezíska zlatohnedý nádych.

Výsledkom je sviatočná ozdoba i pochúťka

Upečený veniec môžete ešte dozdobiť farebnými stužkami, vetvičkami bahniatok alebo jarnými kvetmi, aby oživil vašu veľkonočnú tabuľu. Okrem dekoratívneho vzhľadu ponúkne aj jemnú, voňavú chuť, ktorá poteší celú rodinu. A ak hľadáte originálny darček na veľkonočnú návštevu, práve takýto veniec môže byť príjemným prekvapením, ktoré hravo predbehne aj bežné čokoládové figúrky.

Tento veľkonočný veniec je skutočne poctou k tradičnému pečeniu a jeho príprava vzbudzuje sviatočnú atmosféru v každej domácnosti. Vďaka rokmi overeným postupom, čerstvým surovinám a dodržiavaniu základných rád dosiahnete pečivo, ktoré je ľahké, nadýchané a neopakovateľne chutné. Navyše, pripraviť sa dá aj v slanej verzii, kde môžete do cesta pridať napríklad bylinky alebo syr. Fantázii sa medze nekladú, a tak si tento pôsobivý veniec môže nájsť miesto nielen na veľkonočnom stole, ale aj pri iných rodinných oslavách.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.