
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako dlho ostane mazanec čerstvý? Správne skladovanie predĺži jeho životnosť aj o niekoľko dní
Ako dlho ostane mazanec čerstvý? Správne skladovanie predĺži jeho životnosť aj o niekoľko dní

Veľká noc bez mazanca? Pre mnohých nepredstaviteľné. Tak, ako k Vianociam patrí vianočka, mazanec je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných tradícií. Či už pečiete podľa receptu, ktorý sa v rodine dedí z generácie na generáciu, alebo radi skúšate nové varianty, vždy je radosť, keď sa z kuchyne začne šíriť vôňa čerstvého sladkého pečiva.
Ale čo ak ho nestihnete zjesť celý naraz? Tu je pár tipov, ako si túto dobrotu uchovať čo najdlhšie.
Vydrží pokojne aj týždeň
Mazanec nemusí byť záležitosťou jedného dňa. Ak ho dobre uskladníte, pokojne si na ňom môžete pochutnať ešte o pár dní neskôr. V ideálnom prípade vám vydrží čerstvý až sedem dní. Základom je nechať ho úplne vychladnúť a potom ho zabaliť do bavlnenej utierky alebo vložiť do látkového vrecka na pečivo. Skladujte ho na suchom, chladnejšom mieste mimo dosahu priameho svetla. Takto si zachová svoju jemnosť a vôňu dlhšie.
Mazanec v mrazničke? Áno!
Ak viete, že mazanec nezjete do týždňa, ideálnym riešením je zamraziť ho. Najlepšie urobíte, ak ho nakrájate na jednotlivé plátky ešte predtým, než ho vložíte do mrazničky – vďaka tomu si neskôr vyberiete presne toľko, koľko potrebujete. Takto pripravený vám bez problémov vydrží aj niekoľko týždňov.
Domáce pečenie nemusí byť strašiak
Mnohí sa pečenia mazanca boja – kysnuté cesto vie byť nevyspytateľné a často sa zdá, že jeho príprava zaberie veľa času. Pravda je však taká, že ak dodržíte postup a pracujete s kvalitnými surovinami, výsledok vás príjemne prekvapí. Netreba sa báť ani prvého pokusu – aj menej skúsení pekári zvládnu upiecť krásne nadýchaný mazanec, ktorý sa stane ozdobou sviatočného stola.