Jar je obdobím, kedy nám príroda ponúka mnohé poklady. Jedným z nich je aj medvedí cesnak. Táto rastlinka je síce chuťovo podobná klasickému cesnaku, ale je jemnejšia, lahodnejšia a navyše ponúka neuveriteľne pestré zdravotné benefity. Na rozdiel od bežného cesnaku, ktorý môžeme jesť celý rok, medvedí cesnak rastie len pár týždňov v roku, preto netreba váhať a využiť sezónu naplno.
Kde rastie medvedí cesnak a na čo si dať pozor
Medvedí cesnak obľubuje najmä listnaté lesy a vlhké lúky s miernym polotieňom. Pokiaľ chcete túto rastlinku pestovať doma, doprajte jej podobné podmienky – vlhkú pôdu a miesto, kam nedopadá celý deň priame slnko.
Pri zbere v prírode buďte maximálne opatrní. Listy medvedieho cesnaku sú podlhovasté, sýtozelené a majú výraznú cesnakovú arómu. Avšak pozor – nepozorní zberači si ho ľahko môžu pomýliť s konvalinkou voňavou alebo s prudko jedovatým jesienkom obyčajným, ktorý sa objavuje na jar. Aby ste sa vyhli riziku otravy, radšej medvedí cesnak kúpte na miestnych trhoch od dôveryhodných pestovateľov a predajcov, ktorí ho dobre poznajú.
Prečo zaradiť medvedí cesnak do jedálnička?
Medvedí cesnak je viac ako len chutná ingrediencia. Jeho liečivé účinky sú naozaj pozoruhodné. Okrem toho, že podporuje trávenie a prečistí tráviaci systém, účinne pomáha aj pri infekčných hnačkách. Je známy svojou schopnosťou znižovať vysoký krvný tlak, pôsobí proti nadúvaniu a bolestiam brucha. Navyše rozširuje cievy, zlepšuje krvný obeh a výrazne podporuje zdravú črevnú mikroflóru.
Táto zázračná bylinka sa okrem polievok výborne hodí do mnohých ďalších receptov. Skúste si pripraviť domáce pesto, pridajte ho do rizota alebo ho pripravte ako prílohu namiesto špenátu. Dokonale sa hodí aj do nátierok, omáčok či slaných koláčov.
Ale čo tak skúsiť niečo nové? Prinášame vám recept na výnimočne chutnú polievku podľa slávneho šéfkuchára Romana Paulusa.
Krémová polievka z medvedieho cesnaku podľa šéfkuchára Romana Paulusa
Ingrediencie:
-
50 g cibule
-
1 až 2 strúčiky klasického cesnaku
-
100 g zemiakov
-
čerstvo mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
-
50 ml suchého bieleho vína
-
500 ml kvalitného kuracieho vývaru
-
200 g čerstvých listov medvedieho cesnaku
-
100 ml smotany na šľahanie (33 % tuku)
-
Na servírovanie: údený losos, stratené vajíčko alebo chrumkavé krutóny
Postup prípravy:
-
Základ polievky: V hrnci rozpustite trochu masla, na ktorom krátko opražte nadrobno nasekanú cibuľku a prelisovaný klasický cesnak. Keď zelenina jemne zosklovatie, pridajte na kocky nakrájané ošúpané zemiaky. Osoľte, pridajte čierne korenie a podlejte suchým bielym vínom.
-
Varíme základ: Zmes nechajte variť, až kým sa objem vína nezredukuje približne na polovicu. Potom vlejte pripravený kurací vývar a varte približne 20 minút, až kým zemiaky nebudú úplne mäkké.
-
Príprava medvedieho cesnaku: Medzitým si pripravte medvedí cesnak. Listy oddeľte od tvrdších stopiek – stopky pridajte do vriacej sa polievky, zatiaľ čo listy dajte bokom. Listy medvedieho cesnaku rozmixujte na hladkú zelenú pastu s malým množstvom vody.
-
Dokončenie polievky: Akonáhle budú zemiaky uvarené, do hrnca vlejte smotanu a nechajte polievku krátko prehriať. Potom ju dôkladne rozmixujte dohladka ponorným mixérom a postupne pridávajte aj pripravenú pastu z listov medvedieho cesnaku. Výsledkom bude nádherne zelená, aromatická krémová polievka.
-
Servírovanie: Hotovú polievku podávajte ešte teplú. Perfektne ju doplní kúsoček údeného lososa, lahodné stratené vajce alebo chrumkavé krutóny opečené na olivovom oleji. Môžete ju však pokojne vychutnať aj len s kúskom čerstvého pečiva.
Záver:
Vychutnajte si tento jarný zázrak naplno, pretože sezóna medvedieho cesnaku netrvá dlho. Vďaka jedinečnej kombinácii chutí a prospešných látok táto polievka nielen pohladí vaše chuťové poháriky, ale tiež posilní vaše zdravie.