Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Jablková štrúdľa trochu inak: Zabudnite na lístkové cesto, vyskúšajte recept našich starých mám!

Vyskúšajte si doma upiecť rýchlu a zdravšiu štrúdľu z jogurtového cesta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyskúšajte si doma upiecť rýchlu a zdravšiu štrúdľu z jogurtového cesta Foto: depositphotos.com
reklama:

Jablková štrúdľa patrí medzi najobľúbenejšie dezerty v našich domácnostiach. Ide o koláč, ktorý je synonymom jesene, tepla domova a nostalgie po babičkiných dobrotách. Mnohí ju pripravujú z lístkového cesta, ktoré sa síce rýchlo spracuje a krásne sa lístkuje, no zároveň je pomerne mastné a kalorické. Máme však pre vás fantastickú alternatívu – jemné jogurtové cesto, ktoré si pripravíte ľahko, rýchlo a len zo štyroch ingrediencií. Výsledkom je dokonale vláčny, jemný a chutný závin, na ktorý vaši blízki len tak nezabudnú.

Čo robiť, ak nemáte lístkové cesto poruke?

Určite poznáte ten moment, keď dostanete náhlu chuť na sladké, no v chladničke chýba lístkové cesto. Čo vtedy? Samozrejme, jednou z možností je pripraviť si lístkové cesto doma. Ale priznajme si, táto úloha nie je pre každého – vyžaduje si dosť času, trpezlivosti a skúseností. Našťastie existuje jednoduchá alternatíva, ktorá je hotová za pár minút. Áno, reč je o jogurtovom ceste, na ktoré zaručene máte všetky suroviny už teraz doma.

Možno vás prekvapí, že práve jogurtové cesto používali naše staré mamy bežne a s veľkou obľubou. Po dlhých rokoch zabudnutia sa opäť vracia na scénu a dobýva si zaslúžené miesto v moderných kuchyniach. Toto cesto je univerzálne, hodí sa nielen na sladké záviny s jablkami, slivkami či tvarohom, ale skvelo sa s ním pečú aj slané koláče, plnené pečivo či dokonca domáca pizza. Navyše je oveľa ľahšie a menej tučné než klasické lístkové cesto.

Jablková štrúdľa z jogurtového cesta – recept, ktorý si zamilujete

Potrebujete:

Na jogurtové cesto:

  • 300 g hladkej múky

  • 70 g masla izbovej teploty (môžete použiť aj iný tuk, napríklad kvalitný margarín)

  • 200 ml hustého bieleho jogurtu (ideálne smotanového typu)

  • štipka soli

Na lahodnú jablkovú plnku:

  • 7 stredne veľkých jabĺk

  • 8 lyžíc cukru (najlepšie hnedého, ktorý dodá jemnú karamelovú chuť)

  • hrsť nasekaných vlašských orechov

  • 1 lyžica mletej škorice

  • 5 lyžíc strúhanky

  • vajíčko na potretie

Ako postupovať:

1. Príprava cesta

Do väčšej misy preosejte hladkú múku, pridajte k nej štipku soli a zmäknuté maslo nakrájané na malé kúsky. Prilejte hustý jogurt a všetko dôkladne premiešajte. Cesto spracujte rukami do hladkej hmoty, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte odpočívať do chladničky na minimálne jednu hodinu. Čím dlhšie cesto odpočíva, tým lepšie sa s ním bude pracovať.

2. Príprava jablkovej náplne

Medzitým si pripravte šťavnatú náplň. Jablká očistite, ošúpte a zbavte jadrovníkov. Nastrúhajte ich nahrubo a premiešajte s cukrom, mletou škoricou a nasekanými vlašskými orechmi. Ak chcete, pokojne pridajte aj hrsť hrozienok, nasekané mandle či sušené brusnice pre obohatenie chuti.

3. Plnenie a pečenie štrúdle

Vychladené cesto vyberte a rozdeľte na dve rovnaké časti. Každú časť vyvaľkajte na tenký plát s hrúbkou asi 3 mm. Povrch posypte strúhankou, ktorá nasaje šťavu z jabĺk, a rovnomerne rozložte jablkovú náplň. Pláty opatrne zatočte do závinu a premiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pred vložením do rúry záviny niekoľkokrát prepichnite vidličkou, aby mohla unikať para a štrúdľa vám počas pečenia nepopraskala. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, pokiaľ závin nezíska krásnu zlatistú farbu.

Po upečení nechajte štrúdľu trochu vychladnúť a pred podávaním môžete ešte posypať práškovým cukrom.

Malý tip na záver:

Ak nemáte doma strúhanku, skvelo ju nahradí nastrúhaný kokos. Ten zabezpečí nielen absorpciu šťavy, ale dodá závinu aj exotickú a príjemne jemnú kokosovú chuť. Náplň je flexibilná, prispôsobte si ju podľa svojej fantázie a chute rodiny. Fantasticky bude závin chutiť s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo trochou šľahačky.

Táto štrúdľa vás nielen príjemne prekvapí svojou ľahkosťou a dokonalou chuťou, ale je aj výrazne zdravšou alternatívou, ktorá si zaslúži miesto vo vašej zbierke najobľúbenejších receptov.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.