Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako predĺžiť životnosť citrónov: Jednoduché rady, vďaka ktorým zostanú šťavnaté celé týždne

Ako predĺžiť životnosť citrónov: Jednoduché rady, vďaka ktorým zostanú šťavnaté celé týždne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako predĺžiť životnosť citrónov: Jednoduché rady, vďaka ktorým zostanú šťavnaté celé týždne Foto: depositphotos.com
reklama:

Poznáte ten nepríjemný moment, keď siahnete po citróne a zistíte, že namiesto plného ovocia držíte v ruke len vysušený kúsok? Namiesto osviežujúcej šťavy sa z neho podarí vytlačiť len pár kvapiek. Tento problém však nie je nevyhnutný — stačí len vedieť, ako citróny správne uskladniť.

Citróny síce pôsobia nenápadne, no ukrývajú v sebe cenný obsah. Aby si zachovali sviežosť a šťavnatosť, potrebujú trošku starostlivosti. Nesprávne skladovanie ich totiž môže premeniť na nevyužiteľné ovocie, ktoré skôr než osvieži, skončí v koši.

Miesto skladovania rozhoduje

Bežnou chybou býva nechávať citróny voľne položené na kuchynskom pulte alebo v miske ako ozdobu. Hoci na prvý pohľad skrášľujú priestor, izbová teplota im vôbec nesvedčí. Postupne z nich uniká vlhkosť a ovocie začína mäknúť, prípadne plesnivieť.

Ak chcete, aby citróny vydržali dlhšie, presuňte ich do chladničky. Nízka teplota spomaľuje proces vysychania a pomáha ovociu zachovať si prirodzenú štruktúru a chuť. Takto uskladnené citróny budú pripravené na použitie kedykoľvek ich budete potrebovať — či už na dochutenie pokrmov, do nápojov alebo do dezertov.

Správny spôsob uchovávania citrónov

Aby ste zabránili strate vlhkosti, odporúča sa citróny vložiť do uzatvárateľného plastového vrecka alebo nádoby. Takto vytvoríte prostredie, ktoré minimalizuje vysychanie. Ešte pred uložením je však dôležité, aby boli plody suché. Zvyšky vody na šupke môžu totiž podporiť vznik plesní.

Skladovanie v chladničke môže predĺžiť sviežosť citrónov niekoľkonásobne v porovnaní s tým, ak by ste ich nechali vonku.

Rýchly trik pre lepšiu výťažnosť šťavy

Občas sa stane, že citróny z chladničky sú síce čerstvé, ale vďaka nízkej teplote zostanú trochu tuhé. Ak chcete, aby šťava tiekla ľahko, stačí jednoduchý krok: celý citrón dajte na 20 až 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Krátke zahriatie naruší bunkové steny a uľahčí vytláčanie šťavy.

Tento trik vám umožní získať maximum bez zbytočného tlačenia. Dôležité je však citrón neprehriať, inak by ste mohli poškodiť jeho jemnú dužinu a spôsobiť presne to, čomu sa snažíte vyhnúť — vysušenie.

Bonusové tipy pre zachovanie čerstvosti

Ak chcete ísť ešte o krok ďalej, zabaľte citróny do papierovej utierky skôr, než ich uzavriete do nádoby. Tá pomôže regulovať vlhkosť a ochráni ovocie pred prudkými zmenami teploty.

Zároveň dávajte pozor, kde citróny skladujete. Vyhnite sa blízkosti ovocia, ako sú jablká, banány či avokádo. Tie uvoľňujú plyn etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie a môže citróny prinútiť rýchlejšie starnúť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.