
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Rebarbora: Sezónna pochúťka plná vitamínov, ktorú sa oplatí spoznať
Rebarbora: Sezónna pochúťka plná vitamínov, ktorú sa oplatí spoznať

Rebarbora nepatrí medzi bežné suroviny, ktoré nájdete každý deň na tanieri, no ak jej dáte šancu, môže vás prekvapiť svojou osviežujúcou a jemne kyslastou chuťou. Za túto jedinečnú arómu vďačí najmä prítomnosti jablčnej a citrónovej kyseliny. Aj keď na prvý pohľad pôsobí nenápadne, v záhradách si ju nemožno nevšimnúť – má veľké listy a hrubé, dužinaté stopky. Práve tie sa zbierajú, najlepšie od apríla do polovice júna. V neskorších mesiacoch totiž stúpa množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá nie je vhodná na častú konzumáciu.
Táto sezónna zelenina v sebe ukrýva pôsobivú kombináciu vitamínov a minerálov. Nájdeme v nej vitamíny A, C, E, K a tiež zástupcov skupiny B. Z minerálnych látok je bohatá na draslík, vápnik, železo aj horčík. Dôležité je, aby sa rebarbora pred konzumáciou vždy tepelne upravila – surová nie je vhodná na jedenie.
V kuchyni je jej využitie naozaj pestré. Tradične sa pridáva do koláčov, ale výborne chutí aj ako základ pre džem (napríklad v kombinácii s jahodami), sirupy či dokonca v slaných receptoch – jej chuť dobre ladí s mäsom. Skúsiť môžete aj rýchle raňajky: krátko podusenú rebarboru s pomarančom alebo zázvorom podávať k ovseným vločkám, palacinkám či do jogurtu.
Najlepšie je spracovať rebarboru hneď po zbere. Ak si ju však chcete odložiť na neskôr, dá sa bez problémov zamraziť.
Brownies s rebarborou a kúskami horkej čokolády
Čo budete potrebovať:
-
1 šálku kryštálového cukru
-
½ šálky rastlinného oleja
-
2 vajcia
-
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
-
½ šálky hladkej múky
-
⅓ šálky kvalitného kakaa
-
½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
-
½ čajovej lyžičky morskej soli
-
1 šálku rebarbory nakrájanej na malé kocky
-
½ šálky horkej čokolády nasekanej nahrubo
-
½ šálky vlašských alebo pekanových orechov (voliteľné)
Ako na to:
Rúru si predhrejte na 190 °C. Menší plech alebo formu vystlite papierom na pečenie a jemne potrite maslom alebo olejom. V jednej miske si zmiešajte cukor, olej, vajcia a vanilkový extrakt. V druhej miske spojte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.
Tekutú zmes postupne zapracujte do suchej a miešajte, kým nevznikne hladké, hutnejšie cesto. Následne pridajte rebarboru, kúsky čokolády a prípadne orechy. Zmes rovnomerne rozotrite do pripravenej formy.
Pečte približne 20 až 25 minút. Koláč by mal byť po upečení pevný na povrchu, ale vo vnútri vláčny – ideálne je vyskúšať špajdľou, či je stred hotový. Dajte pozor, aby ste ho neprepiekli, inak stratí svoju typickú mäkkosť.
Po dopečení nechajte brownies chvíľu vychladnúť, až potom krájajte.