Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Plastové nádoby už nemusia zostať zažltnuté: Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré ich rozžiaria ako kedysi

Plastové nádoby už nemusia zostať zažltnuté: Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré ich rozžiaria ako kedysi
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Plastové nádoby už nemusia zostať zažltnuté: Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré ich rozžiaria ako kedysi Foto: depositphotos.com
reklama:

Používate plastové dózy na jedlo a po čase zistíte, že už nevyzerajú najlepšie? Najmä po kontakte s paradajkovými či mastnými jedlami získajú nepríjemný žltkastý nádych, ktorý ani dôkladné umývanie nezvládne odstrániť. Dobrá správa je, že existujú jednoduché domáce spôsoby, ako im vrátiť svieži vzhľad – bez chémie a námahy.

Prečo sa plastové dózy zafarbujú?

Pri častom používaní, hlavne na skladovanie teplých, výrazne korenených alebo mastných pokrmov, plast reaguje s látkami obsiahnutými v jedle. Farbivá, tuky a teplo vytvárajú kombináciu, ktorá sa doslova vpíja do povrchu nádoby. Takéto zafarbenie síce vyzerá nevábne, no v skutočnosti sa ho dá pomerne ľahko zbaviť.

Sóda bikarbóna – osvedčený domáci pomocník

Ak máte doma jedlú sódu, máte polovicu práce hotovú. Stačí ju zmiešať s trochou vody tak, aby vznikla hustejšia pasta. Naneste ju na miesta, kde sa objavilo zafarbenie, jemne vmasírujte mäkkou stranou hubky a nechajte pôsobiť približne 20 minút. Potom všetko dôkladne opláchnite teplou vodou. Tento postup dokáže viditeľne oživiť aj staršie nádoby.

Citrón v kombinácii so slnkom? Prírodné bielenie v praxi

Nie je potrebné siahať po chemických bielidlách. Čerstvá šťava z citróna má výborné čistiace a zosvetľujúce vlastnosti, ktoré ešte znásobí slnečné žiarenie. Postup je jednoduchý – citrónovú šťavu rozotrite po celej vnútornej ploche dózy a tú následne nechajte niekoľko hodín na priamom slnku. UV žiarenie sa postará o zvyšok. Po opláchnutí a umytí bude plast opäť o poznanie svetlejší.

Reakcia octu a sódy: Prírodný čistič na odolné škvrny

Ak potrebujete niečo silnejšie, vyskúšajte kombináciu octu a sódy bikarbóny. Povrch nádoby najprv posypte sódou, potom pridajte trochu octu – vznikne šumivá reakcia, ktorá pomáha uvoľniť nečistoty. Nechajte niekoľko minút pôsobiť, potom krúživými pohybmi očistite hubkou a dôkladne opláchnite. Nádoba bude opäť čistá a bez mastného či zafarbeného filmu.

Ako predísť ďalšiemu zafarbeniu plastu?

Aj keď nádoby opäť vyčistíte, dá sa predísť tomu, aby sa žltnutie opakovalo. Zvážte tieto preventívne tipy:

  • Paradajkové a silne farebné jedlá radšej uložte do sklenených alebo keramických nádob.

  • Plastové dózy čistite čo najskôr po použití, ideálne hneď po vyprázdnení.

  • Vyhýbajte sa mikrovlnke, ak v nich ohrievate jedlá s intenzívnou farbou či olejom.

  • Používajte oddelené nádoby – napríklad jednu na omáčky, inú na suché potraviny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.