Vedeli ste, že úplne bežná rastlinka, ktorá rastie na každom trávniku, môže byť vaším tajným pomocníkom pri chudnutí? Reč je o púpave lekárskej, ktorej listy sú nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé. Áno, možno ich mierna horkosť niektorých spočiatku odradí, no ich pozitívne účinky na telo stoja určite za to, aby ste si na ne zvykli. Pripravte si chutný šalát z púpavových listov s vajíčkom a presvedčte sa, že zdravé môže byť aj mimoriadne chutné!
Prečo práve púpavové listy?
Listy púpavy by ste mali pravidelne zaraďovať do jedálnička najmä počas jarných a letných mesiacov, keď sú čerstvé a plné vitamínov. Ak vás trápi nadbytočná váha, zadržiavanie vody v tele či dokonca problémy s trávením, práve púpava vám môže významne pomôcť.
Táto skromná rastlinka totiž dokáže prirodzene odvádzať prebytočnú vodu z tela vďaka svojmu močopudnému účinku. Pomôže vám tak zbaviť sa nielen prebytočných kilogramov, ale aj škodlivých látok a toxínov, ktoré sa v tele dlhodobo usádzajú – najmä v pečeni a obličkách. Antioxidanty obsiahnuté v listoch púpavy navyše chránia vašu pečeň pred poškodením a prispievajú k jej regenerácii.
Vláknina, ktorá zasýti
Ak máte problém s nekontrolovateľnou chuťou na sladké či neustálym hladom, púpava vám opäť prichádza na pomoc. Listy sú bohaté na vlákninu, ktorá vás na dlhší čas dokonale zasýti. Pocity hladu sa výrazne oddialia a vy sa tak ľahšie vyhnete neplánovanému prejedaniu. Vedecké štúdie dokonca potvrdzujú, že pravidelná konzumácia púpavových listov prináša podobné účinky ako niektoré lieky určené na podporu redukcie hmotnosti.
Posilnite si oči a srdce s púpavou
Kto by nechcel mať dobrý zrak až do vysokého veku? Púpavové listy obsahujú veľké množstvo vitamínu A, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre zdravie vašich očí. Už jedna šálka púpavových listov denne vám zaistí odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu. Ak teda budete konzumovať tieto listy pravidelne, môžete preventívne chrániť svoj zrak pred zhoršením.
Okrem očí si však vďaka púpave posilníte aj srdce a cievny systém. Táto rastlina dokáže znižovať hladinu triglyceridov v krvi, teda škodlivých tukov, ktoré sú jedným z hlavných rizikových faktorov srdcových ochorení. Vďaka tomu pravidelnou konzumáciou púpavového šalátu ochránite svoje srdce pred nebezpečenstvom infarktu či iných vážnych ochorení obehového systému.
Recept na zdravý šalát z púpavy s vajíčkom
Pripravte si doma tento výnimočný šalát z púpavových listov, ktorý vás milo prekvapí svojou lahodnosťou a sviežosťou. Navyše si ho môžete podľa chuti obohatiť o ďalšie zdravé ingrediencie – napríklad reďkovku, červenú repu, cherry paradajky alebo iné sezónne zeleniny.
Čo budete potrebovať?
Ingrediencie na šalát:
Ingrediencie na dresing:
-
1 lyžica kvalitného vínneho octu
-
3 lyžice extra panenského olivového oleja
-
štipka čierneho korenia a soli (podľa chuti)
-
malá štipka cukru alebo pár kvapiek javorového sirupu
-
1 čajová lyžička dijonskej horčice
Ako na to? Jednoduchý postup:
-
Vajíčka uvarte natvrdo, nechajte ich mierne vychladnúť a potom opatrne olúpte a nakrájajte na štvrtiny alebo plátky.
-
Príprava dresingu je tiež veľmi jednoduchá. Vo väčšej mise dobre zmiešajte vínny ocot, olivový olej, dijonskú horčicu, soľ, korenie a trochu sladidla podľa vášho výberu (cukor alebo sirup). Vyšľahajte metličkou do hladka, aby vznikla krémová konzistencia.
-
Púpavové listy dôkladne umyte pod studenou vodou, osušte a potom pridajte do misy k pripravenému dresingu. Dobre premiešajte, aby sa listy rovnomerne obalili dresingom.
-
Mrkvu očistite, ošúpte a nahrubo nastrúhajte. Potom šalát rozdeľte na jednotlivé porcie a každú porciu bohato ozdobte mrkvou a nakrájanými vajíčkami.
-
Na záver posypte nasekanou čerstvou pažítkou, ktorá jedlo skvele dochutí a zároveň pridá atraktívny vzhľad.
Hotový šalát podávajte ihneď – je výborný s kúskom celozrnného pečiva alebo len tak samostatne ako ľahké a zdravé jedlo.