- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zmrzlina,
- Domáca zmrzlina z bazy – letné osvieženie trochu inak
Domáca zmrzlina z bazy – letné osvieženie trochu inak

- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Čierna baza je rastlina, ktorú si väčšina z nás spája so sirupom alebo likérom. Keď kvitne, zaplní vzduch nezameniteľnou vôňou a je lákadlom nielen pre hmyz, ale aj pre každého, kto rád experimentuje v kuchyni. Tentoraz vám však ukážeme spôsob, ako jej chuť premeniť na krémovú zmrzlinu, ktorá vás osvieži počas horúcich dní.
Suroviny
- Na prípravu zmrzliny:
- 4 kvitnúce súkvetia čiernej bazy
- 300 ml smotany na šľahanie s vysokým obsahom tuku (aspoň 40 %)
- 100 ml plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 80 g kryštálového cukru
- 250 ml kyslej smotany
- 1 lyžičku čerstvej citrónovej šťavy
- Na podávanie:
- čerstvé jahody (približne 1 šálka)
- hrsť malín
Postup prípravy
1. Krok
Najskôr zbavte kvety bazy nečistôt a hmyzu. Potom ich opatrne oddeľte od stoniek a vložte do nádoby so smotanou. Uzavrite a uložte na 24 hodín do chladničky, aby smotana prijala všetku vôňu a chuť kvetov.
2. Krok
Na druhý deň výluh sceďte cez jemné sitko alebo gázu. Získanú smotanu prelejte do hrnca, pridajte cukor a mlieko. Za stáleho miešania začnite zahrievať, no dávajte pozor, aby zmes nezačala vrieť – mohlo by dôjsť k jej zrazeniu.
3. Krok
V samostatnej miske si vyšľahajte žĺtky. Po malých dávkach do nich pridávajte teplú smotanovú zmes, aby sa vajcia nepripiekli. Keď sú zjednotené, vráťte ich do hrnca a varte na miernom ohni, kým nezískate konzistenciu redšieho pudingu.
4. Krok
Do ešte teplej zmesi vmiešajte kyslú smotanu a pridajte aj čerstvú citrónovú šťavu, prípadne nastrúhanú kôru pre osviežujúci tón. Nechajte úplne vychladnúť.
5. Krok
Pripravenú zmes nalejte do nádoby vhodnej do mrazničky. Každých 30 minút ju premiešajte ponorným mixérom, čím zabránite tvorbe veľkých ľadových kryštálov. Tento proces trvá približne päť hodín. Ak máte doma zmrzlinovač, bude to o poznanie jednoduchšie.
6. Krok
Bazová zmrzlina chutí výborne sama o sebe, no ešte lepšie vynikne v kombinácii s čerstvým ovocím. Maliny a jahody dodajú kontrast a príjemnú kyselkavosť.
Ak nemáte k dispozícii zmrzlinovač, nezabúdajte na pravidelné premiešavanie počas mrazenia – práve to rozhoduje o tom, či bude výsledok jemný a krémový, alebo ľadovo tvrdý. Táto zmrzlina je skvelým spôsobom, ako využiť sezónu bazy naplno – a potešiť chuťové bunky niečím nečakaným.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
15 videní