Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáca zmrzlina z bazy – letné osvieženie trochu inak

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
reklama:
Domáca zmrzlina z bazy – letné osvieženie trochu inak
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca zmrzlina z bazy – letné osvieženie trochu inak Foto: depositphotos.com
  • Porcií: 4
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Čierna baza je rastlina, ktorú si väčšina z nás spája so sirupom alebo likérom. Keď kvitne, zaplní vzduch nezameniteľnou vôňou a je lákadlom nielen pre hmyz, ale aj pre každého, kto rád experimentuje v kuchyni. Tentoraz vám však ukážeme spôsob, ako jej chuť premeniť na krémovú zmrzlinu, ktorá vás osvieži počas horúcich dní.

reklama:

Suroviny

  • Na prípravu zmrzliny:
  • 4 kvitnúce súkvetia čiernej bazy
  • 300 ml smotany na šľahanie s vysokým obsahom tuku (aspoň 40 %)
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 lyžičku čerstvej citrónovej šťavy
  • Na podávanie:
  • čerstvé jahody (približne 1 šálka)
  • hrsť malín
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Najskôr zbavte kvety bazy nečistôt a hmyzu. Potom ich opatrne oddeľte od stoniek a vložte do nádoby so smotanou. Uzavrite a uložte na 24 hodín do chladničky, aby smotana prijala všetku vôňu a chuť kvetov.

2. Krok

Na druhý deň výluh sceďte cez jemné sitko alebo gázu. Získanú smotanu prelejte do hrnca, pridajte cukor a mlieko. Za stáleho miešania začnite zahrievať, no dávajte pozor, aby zmes nezačala vrieť – mohlo by dôjsť k jej zrazeniu.

3. Krok

V samostatnej miske si vyšľahajte žĺtky. Po malých dávkach do nich pridávajte teplú smotanovú zmes, aby sa vajcia nepripiekli. Keď sú zjednotené, vráťte ich do hrnca a varte na miernom ohni, kým nezískate konzistenciu redšieho pudingu.

4. Krok

Do ešte teplej zmesi vmiešajte kyslú smotanu a pridajte aj čerstvú citrónovú šťavu, prípadne nastrúhanú kôru pre osviežujúci tón. Nechajte úplne vychladnúť.

5. Krok

Pripravenú zmes nalejte do nádoby vhodnej do mrazničky. Každých 30 minút ju premiešajte ponorným mixérom, čím zabránite tvorbe veľkých ľadových kryštálov. Tento proces trvá približne päť hodín. Ak máte doma zmrzlinovač, bude to o poznanie jednoduchšie.

6. Krok

Bazová zmrzlina chutí výborne sama o sebe, no ešte lepšie vynikne v kombinácii s čerstvým ovocím. Maliny a jahody dodajú kontrast a príjemnú kyselkavosť.

reklama:

Ak nemáte k dispozícii zmrzlinovač, nezabúdajte na pravidelné premiešavanie počas mrazenia – práve to rozhoduje o tom, či bude výsledok jemný a krémový, alebo ľadovo tvrdý. Táto zmrzlina je skvelým spôsobom, ako využiť sezónu bazy naplno – a potešiť chuťové bunky niečím nečakaným.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

15 videní

Súvisiace témy: ,
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.