Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Jahodové pyré: Jednoduchá dobrota, ktorá rozvonia kuchyňu a vylepší každý dezert

Jahodové pyré: Jednoduchá dobrota, ktorá rozvonia kuchyňu a vylepší každý dezert
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jahodové pyré: Jednoduchá dobrota, ktorá rozvonia kuchyňu a vylepší každý dezert Foto: depositphotos.com
reklama:

Letná sezóna prináša množstvo čerstvého ovocia a jahody v nej právom kraľujú. Ak sa vám ich doma nazbieralo viac, skúste si pripraviť vlastné jahodové pyré – chutný základ pre množstvo sladkých receptov, ktorý si zvládnete vyrobiť za pár minút a len z niekoľkých surovín.

Prečo práve jahody?

Jahody sú medzi ovocím absolútnou klasikou. Ich sladká chuť, výrazná vôňa a šťavnatá konzistencia ich predurčujú na to, aby sa stali hviezdou mnohých pokrmov. Sú neodmysliteľnou súčasťou leta a len málokto im odolá čerstvým.

V kuchyni nájdu široké využitie – od jednoduchého ovocného šalátu cez koláče, kompóty a marmelády, až po osviežujúce smoothie, mrazené dezerty či domáce nanuky. Výborne sa dopĺňajú s mätou, jogurtom, vanilkou i čokoládou. Vďaka ich univerzálnosti si ich môžete vychutnať kedykoľvek – či už na raňajky, ako olovrant alebo ako súčasť sviatočného dezertu.

Rýchly recept na domáce jahodové pyré

Jednou z najjednoduchších foriem spracovania jahôd je pyré. V podstate ide o rozmixované jahody, ktoré môžete ľahko ochutiť podľa preferencie. Výsledkom je jemná ovocná hmota, ktorá skvelo poslúži ako príloha k palacinkám, prísada do kaše či základ do krému alebo domácej zmrzliny.

Čo budete potrebovať:

  • 500 gramov zrelých jahôd (môžu byť aj mrazené)

  • 1 až 2 lyžice cukru – podľa sladkosti ovocia

  • Voliteľne: čajová lyžička citrónovej šťavy (pre lepšiu chuť a trvácnosť)

Postup prípravy:

  1. Príprava ovocia: Čerstvé jahody umyte, odstráňte stopky a rozkrájajte na menšie časti. Ak použijete mrazené, nechajte ich dôkladne rozmraziť.

  2. Mixovanie: Vložte jahody do mixéra a rozmixujte ich na hladké pyré. Dá sa použiť aj tyčový mixér. Ak žiadny nemáte, ovocie môžete rozpučiť vidličkou – zaberie to viac času, ale výsledok bude podobný.

  3. Dochutenie: Doslaďte podľa vlastného uváženia a ak chcete pyré sviežejšie, primiešajte trocha citrónovej šťavy.

Ako jahodové pyré skladovať

Čerstvo pripravené pyré uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke, kde vydrží zhruba tri až štyri dni. Ak si ho chcete odložiť na neskôr, naporciujte ho do menších dávok a zamrazte – ideálne do silikónových formičiek alebo mraziacich vreciek.

Tipy, kde pyré využiť

Tento jednoduchý jahodový základ môžete zakomponovať do množstva receptov:

  • pridajte ho do jogurtu alebo ovsených vločiek,

  • použite ako ovocnú omáčku na palacinky alebo lievance,

  • zamiešajte ho do tvarohového krému,

  • alebo ho zamrazte ako základ pre domácu zmrzlinu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.