Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pripraviť výnimočný dresing na šalát: Trojica chutí, ktorá zmení každý tanier

Ako pripraviť výnimočný dresing na šalát: Trojica chutí, ktorá zmení každý tanier
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako pripraviť výnimočný dresing na šalát: Trojica chutí, ktorá zmení každý tanier Foto: depositphotos.com
reklama:

Šalát môže byť osviežujúci, výživný aj chutný zároveň – no bez dobrého dresingu mu často niečo chýba. Práve správne namiešaná zálievka je tým, čo z jednotlivých ingrediencií vytvorí harmonický celok. A vôbec nemusí ísť o zložitý recept – skvelý dresing sa dá pripraviť z bežných surovín, ktoré už možno máte doma

Kľúč k dokonalosti? Rovnováha chutí

Základný princíp dobrej zálievky spočíva v vyvážení troch chuťových profilov:

  1. kyslosť

  2. slanosť

  3. sladkosť

Tieto tri prvky by mali byť v súlade, žiadna chuť by nemala dominovať nad ostatnými. Len tak sa z dresingu stane príjemný doplnok a nie rušivý prvok.

Čo zvoliť ako kyslý základ?

Ak dresingu chýba kyslosť, môžete použiť klasický ocot, ale aj jeho alternatívy – jablčný, vínny či balzamikový. Rovnako dobre poslúži čerstvo vytlačená citrónová šťava, trochu nálevu z kyslých uhoriek, prípadne mierne rozriedená kyselina citrónová.

Sladká bodka? Nemusí to byť len cukor

Sladkú zložku často zastupuje práškový cukor, no skvelo funguje aj trstinový, med alebo javorový sirup – tie navyše dodajú jemne karamelový tón a prirodzenejší charakter.

Slaný kontrast pre vyváženie

Soľ nie je len o zvýraznení chutí – vytvára kontrapunkt sladkej a kyslej zložke. Okrem klasickej kuchynskej soli môžete vyskúšať aj ružovú himalájsku, morskú, ochutené varianty či sójovú omáčku, ktorá pridá štipku umami.

Dochucovanie: Malé prídavky s veľkým efektom

Základom to síce nekončí. Dresingy môžete ľahko povýšiť pridaním ďalších chutí a vôní. Skúste napríklad:

  • lyžičku horčice (klasickej alebo dijonskej),

  • čerstvé alebo sušené bylinky podľa sezóny,

  • aromatické koreniny (napríklad čierne korenie, rímska rasca či údená paprika),

  • pesto alebo dokonca trochu arašidového masla, ktoré zálievke dodá zaujímavý charakter.

Koľko čoho? Pomôže vám intuícia

Neexistuje univerzálny pomer – všetko závisí od vašich preferencií. Začnite malým množstvom každej zložky a postupne dolaďujte. Ochutnávajte. Práve v tom je kúzlo domáceho dresingu – pripravíte si ho presne tak, ako vám chutí.

Ak však hľadáte konkrétny základ, môžete skúsiť kombináciu: voda, ocot, olej, trochu cukru, štipka soli, čierne korenie a nasekaná petržlenová vňať. Jednoduché, rýchle a funkčné.

Záver: Váš šalát, vaša zálievka

Príprava dresingu nie je o presnom postupe, ale o hľadaní chutí, ktoré vám sadnú. Buďte kreatívni, vyskúšajte rôzne kombinácie a nebojte sa odbočiť od klasiky. Možno práve tak vznikne vaša vlastná, obľúbená verzia, ku ktorej sa budete opakovane vracať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.