Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Čo jesť počas horúčav? Týchto 5 potravín vám pomôže osviežiť sa a zároveň prospieť zdraviu

Čo jesť počas horúčav? Týchto 5 potravín vám pomôže osviežiť sa a zároveň prospieť zdraviu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo jesť počas horúčav? Týchto 5 potravín vám pomôže osviežiť sa a zároveň prospieť zdraviu Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné mesiace prinášajú nielen slnečné dni, ale aj únavu z tepla a zvýšenú potrebu hydratácie. Ak sa vám už voda zdá monotónna a zároveň túžite telu dodať niečo výživné, siahnite po potravinách, ktoré dokážu schladiť organizmus, upraviť vnútornú rovnováhu a dokonca podporiť aj štíhlu líniu. Tu je päť skvelých možností, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička.

1. Osviežujúci melón – prírodný zdroj vody aj antioxidantov

Melón je v lete obľúbený nielen pre svoju sladkú chuť, ale predovšetkým vďaka vysokému podielu vody – tvorí ho až z 90 %. Popri tom ponúka telu aj dôležité vitamíny A, C a B6, ako aj lykopén – silný antioxidant, ktorý sa spája s ochranou pred rakovinou a kardiovaskulárnymi problémami. Okrem osvieženia dodá telu aj elektrolyty, predovšetkým draslík a sodík, ktoré sa pri potení rýchlo strácajú. Vďaka tomu prispieva k správnej hydratácii a pomáha udržať stabilné vnútorné prostredie.

2. Chrumkavá uhorka – hydratácia, ktorá aj čistí

Uhorka patrí medzi najvodnatejšie plody – jej obsah vody dosahuje až 95 %. To však nie je jej jediná prednosť. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, síru, minerály ako draslík, fosfor, vápnik a najmä bór, ktorý hrá dôležitú rolu pri udržiavaní zdravých kostí a kĺbov. Priaznivo pôsobí na činnosť pečene, aj keď pri problémoch so žlčníkom môže byť menej vhodná. Jej šupka je bohatá na kremík, ktorý podporuje pružnosť pokožky, pomáha stiahnuť póry a zároveň pleť hydratuje – ideálna vo chvíľach, keď to preženiete so slnkom. Navyše pomáha osviežiť dych a podporuje normálny tlak.

3. Mäta – bylinka, čo chladí a uľavuje

Mäta sa nespája len s letnými nápojmi, ale aj s reálnym chladivým účinkom. Obsahuje mentol, ktorý aktivuje receptory v pokožke, čím vyvoláva pocit osvieženia. Okrem toho mentol uvoľňuje napätie v hladkom svalstve, znižuje podráždenie pokožky a tlmí bolesť. Podporuje trávenie, bráni nadúvaniu a stimuluje funkcie pečene i žlčníka. Ak vás v horúčave trápi bolesť hlavy, šálka mätového čaju alebo mätový nápoj môže byť jednoduchým riešením. Mäta sa však uplatní aj v kuchyni – dodá svieži nádych šalátom aj dezertom.

4. Hlávkový šalát – ľahký, výživný a upokojujúci

Tento zelený listový zázrak obsahuje približne 94 % vody a zároveň ukrýva široké spektrum živín. Vo vnútri jeho krehkých listov nájdeme vitamíny skupiny B (vrátane B1, B2 a B6), vitamíny C, E, karotenoidy, niacín, kyselinu listovú aj biotín. Z minerálov stojí za zmienku vápnik, železo, horčík, draslík, selén či zinok. Okrem výživovej hodnoty ponúka aj prirodzený sedatívny účinok – obsahuje látky, ktoré pôsobia upokojujúco, podporujú spánok, no nezpôsobujú závislosť. Šalát s ľahkou citrónovou zálievkou dokáže výborne osviežiť a zároveň naladiť na pohodové letné tempo.

5. Avokádo – výživa pre pokožku i telo

Na rozdiel od predchádzajúcich potravín má avokádo nízky obsah vody, no o to viac vyniká výživovým zložením. Obsahuje približne dvadsať rôznych vitamínov a minerálov, je kaloricky striedme a v letnom období má ešte jednu výhodu – jeho zložky pomáhajú pokožke odolávať UV žiareniu. Dlhodobejšie zaradenie avokáda do stravy môže prispieť k pružnejšej pleti a lepšiemu celkovému zdraviu. Navyše sa dá jednoducho pridať do šalátov, toastov či smoothies.

Záver
Ak si chcete v lete uľaviť od horúčavy a zároveň telu dodať potrebné živiny, stavte na potraviny, ktoré vás nielen schladia, ale aj vyživia. Pravidelná konzumácia týchto piatich potravín pomáha udržiavať optimálnu hydratáciu, chráni organizmus a spríjemňuje dni, keď teplota stúpa nad 30 °C.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.