Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čerešne: sladká letná odmena, ktorá pomáha telu, mozgu aj srdcu

Čerešne: sladká letná odmena, ktorá pomáha telu, mozgu aj srdcu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čerešne: sladká letná odmena, ktorá pomáha telu, mozgu aj srdcu Foto: depositphotos.com
reklama:

Letná sezóna prináša množstvo ovocia, ktoré je nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie. Medzi prvými plodmi, ktoré v júni dozrievajú, sa objavujú čerešne – a tie si rozhodne zaslúžia vašu pozornosť. Skrývajú v sebe množstvo pozitívnych účinkov, ktoré by ste pri ich sladkej chuti možno ani nečakali.

Sezónne ovocie ako súčasť zdravej životosprávy

Odborníci na výživu sa zhodujú – najviac nášmu telu prospeje ovocie, ktoré rastie prirodzene v našich zemepisných šírkach a v správnom ročnom období. A práve čerešne sú krásnym príkladom toho, ako môže sezónne ovocie spojiť pôžitok s funkčnou výživou. Najviac živín si zachovávajú čerstvé alebo mrazené plody, preto sa vyhýbajte produktom s pridanými cukrami či konzervantmi, ako sú sladké kompóty či ovocné nápoje.

Diéta bez výčitiek – čerešne nezaťažia líniu

Hoci sú čerešne sladké, nepatria medzi kaloricky náročné ovocie – sto gramov má menej ako 300 kJ. Ich výhodou je aj nízky glykemický index, čo znamená, že nezaťažujú hladinu cukru v krvi. Prítomnosť vlákniny je porovnateľná s jablkami alebo banánmi, a čo je dôležité – pomáhajú regulovať cholesterol. Obsahujú totiž antokyány – pigmenty, ktoré okrem farby prispievajú aj k zníženiu ukladania tukov.

Ovocie plné vody, ideálne na leto

Čerešne sú z viac než 80 % tvorené vodou, a tak poslúžia ako prirodzený spôsob, ako telo ochladiť a hydratovať počas horúcich dní. Ak si ich doprajete viac, nezabudnite dať pauzu s pitím nápojov – čerešne majú tendenciu kvasiť a v kombinácii s tekutinami môžu spôsobiť nafukovanie či kŕče.

Draslík, melatonín aj tryptofán – ideálna kombinácia pre telo aj psychiku

Jedným z významných minerálov, ktoré čerešne obsahujú, je draslík. Tento prvok je nevyhnutný pre nervový systém, zmierňuje vyčerpanie a upokojuje podráždenosť. Vďaka nemu sa čerešne odporúčajú aj športovcom – urýchľujú regeneráciu svalov a predchádzajú kŕčom. Kyselina kremičitá zase prispieva k pevnosti väzov.

Zaujímavosťou je prítomnosť melatonínu – prirodzeného hormónu spánku – a bromu, ktoré podporujú zaspávanie a zlepšujú kvalitu nočného odpočinku. V kombinácii s tryptofánom, ktorý telo potrebuje na tvorbu melatonínu aj serotonínu, sa čerešne stávajú prirodzeným pomocníkom pri nespavosti.

Silná výživa pre cievy, pečeň aj imunitný systém

Antioxidanty, vitamín C a flavonoidy v čerešniach chránia bunky pred poškodením, spevňujú cievy a srdce a napomáhajú detoxikácii organizmu. Okrem toho znižujú krvný tlak a môžu byť prevenciou proti mŕtvici. Konzumácia čerstvej šťavy alebo 100 % džúsu bez cukru (aj v menšom množstve – napríklad 60 ml denne) môže mať pozitívny účinok na zdravie krvi aj pečene.

Niektoré z látok obsiahnutých v čerešniach, ako napríklad kyselina ellagová, boli v laboratórnych podmienkach spojené so znížením aktivity nádorových buniek v rôznych orgánoch – od hrubého čreva cez pečeň až po kožu.

Úľava pri zápaloch a tráviacich ťažkostiach

Čerešne majú prirodzené protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri stavoch ako artritída, zápaly močových ciest či ochorenia dýchacích ciest. Priaznivo pôsobia aj na trávenie – uvoľňujú stolicu, podporujú činnosť čriev a pomáhajú pri vylučovaní toxických látok z tela. Odborníci tvrdia, že ich účinok je porovnateľný s liekmi typu ibuprofén, ale bez rizika vedľajších účinkov na žalúdok, srdce alebo obličky.

Pomocník pri problémoch so štítnou žľazou a chrbticou

Vysoký obsah jódu robí z čerešní vhodné ovocie pre tých, ktorí majú problémy so štítnou žľazou. Tento prvok je zároveň dôležitý pre zdravie chrbtice – obzvlášť pri sedavom životnom štýle. Jód nájdete aj v ďalších potravinách ako ryby, vajcia, zelenina či dokonca tmavá čokoláda.

Ochrana mozgu pred starnutím

Podľa výskumov môže pravidelná konzumácia tmavého ovocia – vrátane čerešní – spomaliť degeneratívne zmeny mozgových buniek. Denná dávka približne polovice šálky týchto plodov môže prispieť k prevencii Alzheimerovej choroby. Okrem čerešní sú vhodné aj iné bobuľové druhy – napríklad čučoriedky, ostružiny alebo ríbezle.

Úľava pri dne a bolestivých kĺboch

Vďaka vysokému obsahu antokyánov môžu čerešne pomôcť aj pri liečbe dny, keďže znižujú hladinu kyseliny močovej v tele. Výrazný účinok sa zaznamenal aj pri višniach a malinách. Pokojne si doprajte plný pohár čerstvého ovocia denne, ak trpíte týmito problémami.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.