Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Recept na jemný makový koláč: svieža chuť s citrónovou polevou alebo len s cukrom

Recept na jemný makový koláč: svieža chuť s citrónovou polevou alebo len s cukrom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Recept na jemný makový koláč: svieža chuť s citrónovou polevou alebo len s cukrom Foto: depositphotos.com
reklama:

Hľadáte rýchly a chutný dezert, ktorý nezaťaží kuchyňu ani peňaženku? Makový koláč s jablkami je osvedčenou klasikou, ktorá vždy zaboduje. Vďaka jednoduchému postupu a bežne dostupným surovinám ho zvládne pripraviť aj menej skúsený pekár. Jeho tajomstvom je vláčne cesto, ktoré zostáva šťavnaté aj na druhý deň – o to sa postarajú nastrúhané jablká a trochu citrónovej kôry pre osviežujúci nádych.

Suroviny, ktoré budete potrebovať

Na prípravu makového koláča si pripravte:

  • 1 šálku pomletého maku

  • 2 šálky polohrubej múky

  • 1 šálku mlieka (vlažného)

  • 1 šálku kryštálového cukru

  • pol šálky rastlinného oleja

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 2 vajíčka

  • štipku soli

  • približne 250 g nastrúhaných jabĺk (2–3 kusy)

  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry (voliteľne)

  • štipku škorice (ak máte radi)

Na prípravu plechu:

  • trocha masla a hrubšej múky na vymazanie a vysypanie formy

Na dokončenie koláča:

  • práškový cukor na posypanie alebo jednoduchá citrónová poleva

Ako postupovať pri príprave

  1. Vajíčka rozšľahajte s cukrom do svetlej peny.

  2. Do zmesi pridajte postrúhané jablká, nalejte olej a mlieko. Dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili.

  3. V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a mak. Potom všetko primiešajte do tekutej časti cesta.

  4. Ak máte radi jemne korenisté chute, môžete cesto dochutiť škoricou alebo citrónovou kôrou.

  5. Hotové cesto nalejte do formy, ktorú ste si vopred vymastili a vysypali múkou.

  6. Pečte v rúre predhriatej na 170 °C približne 55–65 minút – čas závisí od typu rúry aj výšky cesta. Skúška špajdľou vám napovie, kedy je koláč hotový.

  7. Po vychladnutí môžete povrch jednoducho posypať práškovým cukrom alebo ho ozvláštniť polevou z citróna. Nechajte ju dobre stuhnúť, než začnete krájať.

Extra tipy na záver

Tento makový koláč je skvelý aj len tak „na sucho“, ale ak chcete niečo slávnostnejšie, pokojne ho prelejte domácou marmeládou alebo polejte roztopenou čokoládou. Prípadne skúste vrstviť – medzi dve tenučké vrstvy cesta dajte džem a až potom pečte. Možností je veľa a vždy chutia výborne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.