
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Tuniaková nátierka s pikantným nádychom: Skvelý tip na rýchle pohostenie
Tuniaková nátierka s pikantným nádychom: Skvelý tip na rýchle pohostenie

Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept, ktorý neurazí ani návštevu, ani hladný žalúdok po dlhom dni, pikantná tuniaková nátierka je trefou do čierneho. Jej príprava je blesková a výsledok chutný – ideálna kombinácia, keď máte málo času, ale nechcete robiť kompromisy v chuti.
Stačí jedna konzerva tuniaka, niekoľko základných surovín z chladničky a máte hotovo. Nátierka je výborná ako ľahká večera, ale nesklame ani ako súčasť víkendového brunchu či pohostenia pre priateľov.
Ingrediencie na jednu menšiu misku:
-
konzervovaný tuniak s chilli (napríklad značky Franz Josef),
-
jemný nátierkový syr s bylinkami (cca 150 g),
-
polovica menšej cibule,
-
niekoľko kvapiek šťavy z čerstvého citróna,
-
štipka morskej soli na dochutenie.
-
Poznámka: Množstvo pikantnosti ovplyvňuje najmä tuniak. Ak nemáte po ruke variant s chilli, môžete použiť klasickú konzervu a pridať trochu nasekaných čili papričiek alebo štipku kajenského korenia.
Ako na to?
-
Cibuľu si očistite a nasekajte na drobno – čím jemnejšie, tým lepšie sa v nátierke stratí a uvoľní svoju arómu.
-
Otvorte konzervu, olej zlejte a mäso vložte do misy.
-
Pridajte syr, cibuľu, citrónovú šťavu a všetko spolu premiešajte – najlepšie vidličkou, aby sa suroviny dobre spojili, ale zároveň si zmes zachovala príjemnú textúru.
-
Dochutťe soľou podľa vlastnej chuti. Ak máte radi výraznejšie chute, môžete pridať aj trošku čierneho korenia alebo kvapku olivového oleja.
Servírovanie, ktoré očarí
Tento druh nátierky sa najlepšie vyníma na čerstvom pečive – klasický chlieb, bageta či hrianka budú ideálnym základom. Ak chcete výsledok povýšiť aj vizuálne, ozdobte nátierku lístkami hladkolistej petržlenovej vňate alebo kúskami cherry paradajok.