Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Čerešne bez vody: Lahodná zásoba na poháriky aj do kuchyne

Čerešne bez vody: Lahodná zásoba na poháriky aj do kuchyne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čerešne bez vody: Lahodná zásoba na poháriky aj do kuchyne Foto: depositphotos.com
reklama:

Zaváranie čerešní patrí medzi klasiku, ktorú zvládne aj úplný začiatočník. No ak nechcete pracovať s nálevom a zároveň chcete zachovať čistú ovocnú chuť, ideálnym riešením je konzervovanie bez pridania vody – buď vo vlastnej šťave, alebo s pomocou alkoholu. Obe možnosti majú svoje výhody, jednoduchú prípravu a skvelé využitie – ako základ do dezertov, ozdobu na zmrzlinové poháre alebo chutný doplnok ku koláčom.

Zaváranie čerešní vo vlastnej šťave

Tento spôsob sa opiera o prirodzenú sladkosť a šťavnatosť zrelého ovocia. Čerešne počas tepelného spracovania pustia dostatok tekutiny samy – a nálev tak vôbec nie je potrebný.

Ako na to:

  1. Do čistého pohára dajte štipku kuchynskej soli. Tá zvýrazní chuť čerešní a zároveň ich konzervuje.

  2. Ak obľubujete sladšie zaváraniny, pokojne pridajte trochu cukru – množstvo závisí od vašej chuti.

  3. Poháre naplňte až po vrch čerstvými čerešňami – ideálne odkôstkovanými.

  4. Následne ich poriadne uzavrite a sterilizujte pri teplote okolo 80 °C po dobu približne 25 minút.

  5. Po sterilizácii poháre otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť. Tento krok pomáha lepšie utesniť viečka.

  6. Po vychladnutí si všimnete, že ovocie pustilo šťavu a vytvorilo si vlastný jemný sirup.

Tip: Rovnako môžete pripraviť aj iné druhy ovocia – skvele fungujú višne, mirabelky či slivky.

Čerešne v alkohole: Rýchly a efektný spôsob konzervácie

Ak hľadáte niečo menej tradičné, čerešne naložené v alkohole vás určite nesklamú. Tento spôsob nevyžaduje tepelné spracovanie a je mimoriadne jednoduchý.

Postup:

  1. Do čistých, suchých pohárov vrstvite vykôstkované čerešne.

  2. Každú vrstvu mierne posypte kryštálovým cukrom.

  3. Keď je pohár plný, zalejte čerešne kvalitným alkoholom – použiť môžete rum, vodku, brandy alebo inú obľúbenú liehovinu.

  4. Uzavreté poháre skladujte na chladnom a tmavom mieste.

  5. Už po troch týždňoch je ovocie pripravené na použitie. Hodí sa do dezertov, koláčov, alebo aj ako slivka „na zahryznutie“ k sviatočnej káve.

  6. Po každom odbere ovocia nezabudnite doliať alkohol, aby zostalo všetko ponorené – predídete tak plesniam a znehodnoteniu.

Bonusový tip

Podobný princíp zavárania bez vody môžete uplatniť aj pri slaných dobrotách – napríklad pri pečených paradajkách. Tie vám mimo sezóny skvele dochutia cestoviny, rizoto alebo sendviče.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.