Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Čučoriedky aj počas zimy? Tu je 5 spôsobov, ako ich uchovať a neprísť o chuť leta

Čučoriedky aj počas zimy? Tu je 5 spôsobov, ako ich uchovať a neprísť o chuť leta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čučoriedky aj počas zimy? Tu je 5 spôsobov, ako ich uchovať a neprísť o chuť leta Foto: depositphotos.com
reklama:

Leto je obdobím, keď príroda ponúka to najlepšie – čerstvé, voňavé a sladké plody. Medzi tie najobľúbenejšie nepochybne patria čučoriedky. No čo ak si ich chcete vychutnať aj o niekoľko mesiacov neskôr? Riešením je správne uchovanie. Či už ich zamrazíte, usušíte alebo spracujete do džemu, kompotu či sirupu, každá metóda má svoje výhody.

Pozrime sa na ne bližšie:

1. Mrazené čučoriedky – jednoducho a rýchlo

Ak hľadáte nenáročný spôsob, ako čučoriedky konzervovať, mraznička je jasná voľba. Pred uložením ich jemne opláchnite, nechajte poriadne vyschnúť a potom rozložte na plech v jednej vrstve. Po zamrazení ich môžete presypať do uzatvárateľných vreciek alebo nádob. Tento spôsob uchovania zaručí, že plody ostanú oddelené a zachovajú si chuť, farbu aj živiny. A bonus? Vždy si môžete odobrať len toľko, koľko práve potrebujete.

2. Zavárané čučoriedky – sladká zásoba na celý rok

Zaváraním sa z čučoriedok stáva hotový poklad do špajze. Či už ich zavaríte samotné, s iným ovocím alebo pripravíte hustý džem, vydržia dlho a sú pripravené na použitie bez ďalšej úpravy. Ak chcete zachovať prirodzenú chuť plodov, siahnite po receptoch s nižším obsahom cukru alebo bez konzervantov.

3. Džem z čučoriedok – letná chuť na lyžičke

Domáci džem z čučoriedok je klasika, ktorá nikdy nesklame. Na jeho prípravu potrebujete len ovocie, cukor a citrónovú šťavu. Výslednú chuť môžete obohatiť o vanilku, škoricu či iné koreniny, no aj bez nich džem vynikne výraznou farbou a plnou chuťou. Hodí sa na hrianky, lievance aj do pečenia. Sterilizovaný v pohároch vydrží aj celú zimu.

4. Sušené čučoriedky – praktické a skladné

Nemáte miesto v mrazničke? Vyskúšajte sušenie. Čučoriedky najprv dôkladne očistite a usušte. Potom ich môžete vložiť do sušičky na ovocie alebo sušiť pri nízkej teplote v rúre. Sušené plody sú ideálne do kaší, müsli, pečiva alebo len tak na zobkanie. Ak ich pred použitím namočíte do vody alebo alkoholu (napr. rumu), znovu získajú šťavnatosť a dajú sa použiť podobne ako hrozienka – napríklad do bábovky či perníkov.

5. Čučoriedkový sirup – chutný darček aj zimné potešenie

Máte chuť na niečo originálne? Vyskúšajte čučoriedkový sirup. Pripravuje sa podobne ako sirup z ríbezlí, no výsledná chuť je jemnejšia a o niečo luxusnejšia. Sirup môžete využiť do nápojov, na zmrzlinu alebo aj ako základ na miešané drinky. A keď ho pekne zabalíte, je z neho aj skvelý darček.

Dôležité je začať kvalitnými plodmi

Bez ohľadu na to, ktorú metódu si zvolíte, vždy sa uistite, že pracujete s nepoškodenými, zdravými a čerstvými čučoriedkami. Zbierané vlastnoručne v prírode bývajú najchutnejšie, no aj tie z trhu vám poslúžia dobre – pokiaľ nie sú prezreté či pomliaždené. Starostlivo uchované čučoriedky vám tak spríjemnia nielen chladné mesiace, ale aj navodia spomienku na letné chvíle v prírode.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.