Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dokonale chrumkavé zavárané uhorky? Kľúčom je správne načasovanie a šetrné teplo

Dokonale chrumkavé zavárané uhorky? Kľúčom je správne načasovanie a šetrné teplo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dokonale chrumkavé zavárané uhorky? Kľúčom je správne načasovanie a šetrné teplo Foto: depositphotos.com
reklama:

Sezóna zavárania je v plnom prúde a mnohí si dávajú mimoriadne záležať na tom, aby boli ich domáce uhorky nielen chutné, ale aj krásne chrumkavé. Tajomstvo úspechu sa však neskrýva len v receptúre nálevu – rovnako dôležitý je aj samotný proces sterilizácie.

Zaváranie nie je žiadna novinka – tento spôsob uchovávania potravín má korene ešte v časoch Napoleona. Aj keď sa metódy časom zdokonaľovali, jedno pravidlo ostáva rovnaké: teplota a dĺžka sterilizácie majú rozhodujúci vplyv na výsledok.

Ako docieliť, aby uhorky zostali po zaváraní pevné a chrumkavé?

Rady našich starých mám môžu byť na nezaplatenie. Kedysi totiž zavárali oveľa častejšie než dnes a dobre vedeli, že vysoká teplota dokáže uhorky pokaziť – rozvaria sa a stratia textúru.

  • Ideálne je ohriať zavárací hrniec na 85 °C.

  • Čas sterilizácie sa pohybuje medzi 20 až 25 minútami, pričom dĺžka závisí od veľkosti zaváraninových pohárov.

  • Ak pracujete s nakrájanými uhorkami, ako sú napríklad rezance či kolieska, stačí o 5 až 10 minút menej – opäť podľa veľkosti kúskov.

Prírodná pomoc proti zmäknutiu

Naši predkovia si vedeli poradiť aj s problémom zmäknutých uhoriek. Do každého pohára často vkladali plátky chrenu alebo lístky z čiernych ríbezlí či viniča. Tieto prírodné doplnky sú bohaté na taníny – látky, ktoré pomáhajú udržať štruktúru uhoriek pevnejšiu aj po mesiacoch skladovania.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.