Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cuketové halušky: Rýchle, originálne a chutnejšie než zemiakové

Vymeňte zemiakové halušky za cuketové a vaša rodina si ich zamiluje
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vymeňte zemiakové halušky za cuketové a vaša rodina si ich zamiluje Foto: depositphotos.com
reklama:

Aj keď sa leto pomaly lúči a september sa preklápa do jesene, cukety vo vašej záhrade ešte stále prinášajú bohatú úrodu? Ak už neviete, čo s nimi, pretože ich máte plný chladničku aj fantáziu, máme pre vás skvelý tip. Pripravte si netradičné, no výnimočne chutné cuketové halušky, ktoré zvládnete za pár minút. A pozor – sú také dobré, že im zaručene prídu na chuť aj tí, ktorí cuketu v jedlách inak ignorujú.

Prekvapte rodinu novou verziou obľúbeného jedla

Klasické slovenské halušky všetci poznáme – najčastejšie ich pripravujeme z nastrúhaných zemiakov a podávame s bryndzou alebo kapustou. No čo tak ich trošku inovovať a pripraviť ich v ľahšej verzii – z cukety? Tento recept je skvelý najmä v období, keď cukety dozrievajú vo veľkom množstve. Výsledok je nielen zdravší, ale aj ľahší na trávenie, pričom chuťovo rozhodne nesklame.

Výhodou je, že cuketa po tepelnej úprave takmer zanikne – nepôsobí dominantne, takže sa nemusíte báť, že ju niekto odhalí alebo odmietne.

BOSORKA príchuť do jedálriánska verzia s kapustou: Halušky trochu inak

Ak máte chuť na niečo bezmäsité, ale zároveň sýte a chutné, cuketové halušky s kyslou kapustou sú výbornou voľbou. Na prípravu budete potrebovať:

  • približne 800 g cukety

  • 500 g kyslej kapusty

  • asi 240 g hladkej múky (množstvo sa môže meniť podľa potreby)

  • 1 stredne veľkú cibuľu

  • 1 vajce

  • 1 lyžicu bravčovej masti

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Cuketu dobre umyte, odrežte oba konce a nastrúhajte ju najemno. Potom ju ľahko osoľte a dajte do sitka, aby z nej odtiekla prebytočná voda – stačí pár minút a poriadne ju na záver vyžmýkajte.

Medzitým si na masti orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatista. Pridajte kyslú kapustu, okoreňte, mierne osoľte a nechajte pod pokrievkou dusiť približne 15 minút.

Do vyžmýkanej cukety primiešajte vajíčko, trochu soli a postupne aj múku – vzniknúť by malo hustejšie, ale nie príliš tuhé cesto. Ak máte pochybnosti, konzistencia by mala byť podobná ako pri zemiakových haluškách.

V hrnci priveďte do varu osolenú vodu. Pomocou haluškovača (alebo lyžice a sitka) vytvárajte malé kúsky cesta, ktoré hádžete do vriacej vody. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch, čo trvá asi 1–2 minúty. Potom ich vyberte, opláchnite v studenej vode a zmiešajte s pripravenou kapustou.

TIP: Ak pripravujete obed pre „mäsožravcov“, pokojne na začiatku spolu s cibuľou pridajte aj trochu údenej slaniny alebo krkovičky. Približne 250 g úplne postačí a jedlo získa výraznejšiu, tradičnejšiu chuť.

Halušky ako príloha k omáčkam či mäsu? Bez problémov!

Cuketové halušky sa dajú pripraviť aj ako univerzálna príloha – skvele sa hodia napríklad k perkeltu, sviečkovej či hubovej omáčke. Ich chuť je neutrálna, takže sa dobre kombinujú s rôznymi druhmi mäsa aj zeleninových omáčok.

Na tento jednoduchý variant budete potrebovať len:

  • veľkú cuketu

  • 1 vajce

  • hladkú alebo polohrubú múku podľa potreby

  • štipku soli

Väčšie cukety majú hrubšiu šupku a tvrdšie jadierka, preto je vhodné ich najskôr ošúpať a vydlabať vnútro so semienkami. Nastrúhanú cuketu opäť posoľte, nechajte odkvapkať a vyžmýkajte. Pridajte vajíčko, trochu soli a postupne prisypávajte múku, kým nezískate husté cesto.

Halušky varte rovnakým spôsobom ako pri kapustovej verzii – cez haluškovač ich pretláčajte do vriacej vody a po ich uvarení ich môžete buď ihneď podávať, alebo ich schladiť a zakvapnúť trochou oleja, aby sa nezlepili.

Cuketové halušky si zamilujete – a vaša rodina tiež

Či už ich pripravíte ako hlavné jedlo so zeleninou, prílohu k mäsu alebo ako BOSORKA príchuť do jedálriánsku pochúťku so sladkokyslou kapustou, cuketové halušky sú dôkazom toho, že aj tradičné recepty sa dajú obmeniť a zároveň si zachovať svoju podstatu. Sú rýchle, nenáročné, zdravšie než klasické zemiakové, a čo je najlepšie – sú chutné a zasýtia.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.