Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Rozpučte zemiaky kladivom a uvidíte ten rozdiel. Po tomto recepte ich už nikdy nebudete pripravovať po starom

Pochúťka s rozpučenými zemiakmi vás prekvapí
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pochúťka s rozpučenými zemiakmi vás prekvapí Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie a najvšestrannejšie suroviny našej kuchyne. Či už ako príloha, hlavné jedlo alebo súčasť tradičných pokrmov – ich využitie je takmer nekonečné. A práve dnes vám predstavíme menej známy, no mimoriadne chutný spôsob ich prípravy, vďaka ktorému si ich zamilujete ešte viac.

Zemiaky – lacné, dostupné a výživné bohatstvo

Zemiaky sú nielen chutné, ale aj výživovo hodnotné. Obsahujú až 80 % vody, zvyšok tvoria prevažne škroby, vláknina, vitamíny a minerálne látky. Nájdete v nich horčík, vápnik, zinok, fosfor, draslík či železo – teda všetko, čo podporuje zdravie svalov, kostí, kĺbov a krvotvorby. Práve vďaka vysokému obsahu draslíka prospievajú aj srdcu a cievam. A to nie je všetko – ľudia, ktorí pravidelne konzumujú zemiaky, často vynikajú zdravšou pleťou a pevnejšími nechtami.

Niet divu, že priemerný Slovák skonzumuje desiatky kilogramov zemiakov ročne. A my sa dnes pozrieme na jednoduchý trik, ktorý im dodá celkom nový chuťový rozmer.

Zemiaky varte zásadne v šupke

Ak chcete zemiaky pripraviť tak, aby si zachovali čo najviac prospešných látok, nikdy ich nešúpte pred varením. Šupka pôsobí ako prirodzený ochranný obal, ktorý bráni úniku vitamínov do vody. Takto uvarené zemiaky sú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie a ideálne na ďalšiu úpravu.

Recept: Pečené „naťuknuté“ zemiaky s cesnakom, parmezánom a šalátom

Tento jednoduchý trik s kladivom premení obyčajné varené zemiaky na krehkú a zároveň chrumkavú pochúťku, ktorú si obľúbi celá rodina.

Budete potrebovať:

  • 1 kg menších zemiakov

  • vodu na varenie

  • 4 vajcia

  • 3 strúčiky cesnaku

  • olivový olej

  • soľ (najlepšie morskú)

  • mleté čierne korenie

  • parmezán podľa chuti

  • 1 zväzok jarnej cibuľky

  • 2 šalátové uhorky

  • 3 lyžice majonézy

  • tuniakový steak (podľa počtu porcií)

Postup:

  1. Príprava zemiakov a vajec:
    Zemiaky dôkladne umyte, nelúpte ich ani nekrájajte. Dajte ich do väčšieho hrnca, zalejte vodou a varte približne 15 minút – tak, aby zmäkli, no nerozvarili sa. Súbežne si v menšom hrnci uvarte natvrdo aj 4 vajcia. Po uvarení ich schlaďte v ľadovej vode – ideálne pridaním niekoľkých kociek ľadu.

  2. Rozpučenie zemiakov:
    Uvarené zemiaky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý zemiak jemne „naťuknite“ kladivom, aby sa mierne rozpadol a vytvoril plochý tvar. Ak doma nemáte kladivo, postačí aj klasické pučidlo na zemiaky. Dôležité je, aby sa povrch zemiaku narušil – tým sa lepšie upečie do chrumkava.

  3. Dochutenie:
    Tri strúčiky cesnaku ošúpte a prelisujte. V miske ich zmiešajte s trochou olivového oleja. Touto aromatickou zmesou potom potrite každý zemiak pomocou masteničky. Osoľte, okoreňte a vložte do rúry predhriatej na 230 °C. Pečte približne 15 minút.

  4. Obrátenie a ďalšie pečenie:
    Po štvrťhodine zemiaky opatrne obráťte, opäť potrite cesnakovou zmesou, dochuťte soľou a korením a vráťte späť do rúry na ďalších 15 minút.

  5. Finálne dochutenie:
    Keď sú zemiaky krásne dozlatista, nastrúhajte parmezán a posypte ním každý zemiakový „mačkanec“. Ešte raz dajte zapiecť na 2 – 3 minútky, kým sa syr neroztopí a nezapečie do jemne chrumkavej vrstvy.

  6. Príprava osviežujúceho šalátu:
    Medzitým, ako sa zemiaky pečú, pripravte si šalát. Vajcia ošúpte a nasekajte nadrobno. Jarnú cibuľku a šalátové uhorky nakrájajte na malé kúsky. Všetko premiešajte s majonézou, osoľte, okoreňte a podľa chuti môžete pridať aj kvapku citrónovej šťavy.

Tip na servírovanie

Zemiakové mačkance môžete podávať ako samostatné jedlo s vajíčkovo-uhorkovým šalátom, alebo ich doplniť o tuniakový steak opečený na olivovom oleji – vznikne tak ľahká, no výdatná večera plná chutí a živín.

Záver: Trik s kladivom vás dostane

Možno to znie zvláštne, ale jemné rozbitie zemiakov kladivom pred pečením z nich spraví skutočnú pochúťku. Povrch sa krásne dopečie do chrumkava, vnútri zostanú zemiaky jemné a vláčne. S jednoduchými surovinami, ktoré máte pravdepodobne už doma, tak vytvoríte jedlo, ktoré zaručene zaujme aj náročnejších stravníkov.

Vyskúšajte a možno sa aj u vás doma stane tento recept novým favoritom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.