
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Zavárané papriky plnené kapustou: Chrumkavá delikatesa s pikantným nádychom, ktorá vydrží celú zimu
Zavárané papriky plnené kapustou: Chrumkavá delikatesa s pikantným nádychom, ktorá vydrží celú zimu

Zabudnite na tradičné plnené papriky s mäsom a omáčkou. Existuje menej známa, no výnimočne chutná alternatíva – studené papriky plnené kapustou. Nevyžadujú pečenie ani dlhé varenie a vďaka octovému nálevu sa z nich stáva ideálna príloha k mäsu, syrom či pečivu. Navyše, pri správnom skladovaní si túto pochúťku môžete vychutnať aj v zime.
Netypické plnenie, tradičná chuť sezóny
Tento recept je výborný spôsob, ako zúročiť letnú úrodu zeleniny. Kombinácia sviežej kapusty a paprík ponúka osviežujúcu chuť, ktorú zvýrazní jemne sladkastý nálev s prípadným štipľavým akcentom chilli. Výsledné papriky zostávajú pevné, ich vnútro je šťavnaté a s každým sústom sa uvoľňuje príjemne nakyslá aróma.
Studená pochúťka s dlhou trvanlivosťou
Na rozdiel od klasickej teplej verzie s mäsom sa tieto papriky podávajú studené – často až niekoľko týždňov či mesiacov po zavaření. Vďaka sterilizácii si zachovajú čerstvosť a získavajú čoraz výraznejšiu chuť. Sú ľahko stráviteľné, skvele dopĺňajú mastnejšie jedlá a sú hotovou vitamínovou bombou počas chladných mesiacov.
Čo budete potrebovať?
Na približne 15 až 20 zaváracích pohárov s objemom 700 ml si pripravte:
-
1 väčšiu hlávku bielej kapusty,
-
2–3 PL soli,
-
45–80 zelených alebo bielych paprík (podľa veľkosti).
Ingrediencie na nálev:
-
3 litre vody,
-
1 liter octu,
-
600 g cukru,
-
120 g soli,
-
1 balenie zmesi Deko (konzervant a koreniny),
-
voliteľne nasekané chilli papričky pre pikantnejší variant.
Postup prípravy:
-
Nálev: Do veľkého hrnca nalejte vodu, ocot, prisypte cukor, soľ, balenie Deka a prípadne chilli. Priveďte do varu, premiešajte a nechajte úplne vychladnúť.
-
Kapusta: Vyrežte tvrdý hlúb a kapustu nasekajte na jemné prúžky. V mise ju premiešajte so soľou a nechajte 15 minút odležať, aby zmäkla.
-
Papriky: Starostlivo ich umyte, odrežte vrchnú časť so stopkou a odstráňte semienka, pričom sa snažte nepoškodiť steny plodu.
-
Plnenie: Do každej papriky natlačte kapustovú zmes a naskladajte ich do čistých, suchých pohárov. Do jedného pohára sa zmestia spravidla 3 až 4 kusy.
-
Zalievanie a zaváranie: Naplnené papriky zalejte vychladnutým nálevom tak, aby boli úplne ponorené. Okraje pohárov utrite do sucha a pevne zaviečkujte. Následne sterilizujte v hrnci s vodou pri 90 °C približne 30 minút.
TIP: Papriky sú najlepšie po niekoľkých týždňoch, keď sa chute dobre prepoja. Časom sa stávajú aromatickejšími a výraznejšími – ideálne na zimné večere či ako domáci darček.