Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ríbezľový sirup z odšťavovača: rýchly domáci recept plný vitamínov

Ríbezľový sirup z odšťavovača: rýchly domáci recept plný vitamínov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ríbezľový sirup z odšťavovača: rýchly domáci recept plný vitamínov Foto: depositphotos.com
reklama:

Čerstvý sirup z ríbezlí bez varenia – chutný, jednoduchý a zdravý

Domáce sirupy sa opäť dostávajú do módy – nielen kvôli ich poctivej chuti, ale aj preto, že presne vieme, čo obsahujú. Ak máte prebytok ríbezlí, ich premenu na osviežujúci sirup zvládnete raz-dva, najmä ak máte po ruke odšťavovač. Tento šikovný pomocník urýchli celý proces a pomôže zachovať to najcennejšie – vitamíny, arómu a prirodzenú chuť ovocia.

Ríbezle sú výborným zdrojom vitamínu C a antioxidantov. Ich výrazná, mierne kyslastá chuť je ako stvorená na letné nápoje. A ak si z nich pripravíte sirup bez zdĺhavého varenia, získate svieži domáci produkt, ktorý má ďaleko od presladených komerčných alternatív.

Výhody sirupu z ríbezlí pripraveného v odšťavovači

Bežné recepty na ovocné sirupy zvyčajne rátajú s varením, čo však znamená stratu časti živín a prirodzenej chuti. Ak však ríbezle odšťavíte, výsledok bude nielen intenzívnejší, ale aj nutrične bohatší. Odšťavovač oddelí šťavu od dužiny rýchlo a efektívne, bez potreby tepelnej úpravy.

Takto pripravený sirup neobsahuje žiadne umelé konzervanty ani príchute – len čistú prírodu vo fľaši. Navyše sa pripravuje veľmi rýchlo, takže ho zvládnete spraviť aj narýchlo počas sezóny, kedy ríbezle dozrievajú.

Postup krok za krokom: Ako si pripraviť ríbezľový sirup doma

1. Príprava ovocia

Použite čerstvé, ideálne práve nazbierané ríbezle. Vhodné sú oba druhy – červené aj čierne. Najskôr ich dôkladne umyte a odstráňte stopky. Hoci je to trochu piplačka, ovplyvní to výslednú chuť aj kvalitu.

2. Odšťavovanie

Plody vložte do odšťavovača a nechajte ho spracovať ovocie za vás. Získaná šťava bude čistá, bez šupiek a zrniečok, a zároveň si uchová intenzívnu chuť aj výživné látky.

3. Dochutenie

Na 1 liter šťavy obvykle postačí asi 500 gramov cukru, no ak preferujete menej sladké nápoje, môžete si množstvo upraviť. Premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť sirupu, môžete pridať trochu kyseliny citrónovej.

4. Fľašovanie a skladovanie

Hotový sirup prelejte do čistých, sterilizovaných sklenených fliaš. Najlepšie sa uchováva v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov. Pre dlhšie uskladnenie je možné použiť sterilizáciu alebo prírodné konzervačné látky.

Tipy, ako sirup z ríbezlí využiť v kuchyni

Tento domáci sirup sa dá využiť omnoho kreatívnejšie než len na prípravu nápojov. Tu je niekoľko nápadov, ako ho zakomponovať do jedálnička:

  • Letné osvieženie – Zmiešajte sirup s vodou, pridajte ľad a zopár lístkov mäty. Výborný spôsob, ako sa schladiť počas horúčav.

  • Alkoholické a nealko koktejly – Jeho kyselkavá chuť výborne funguje ako základ do drinkov.

  • Sladké jedlá – Skvelo chutí na palacinkách, v jogurte, na lievancoch aj ako poleva na koláče.

  • Grilovanie – Vďaka svojej chuti sa hodí aj do marinád na mäso, najmä na kuracie alebo bravčové pri grilovaní.

Prečo sú ríbezle výborné pre zdravie?

Ríbezle obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu a pomáha telu v boji proti infekciám. Okrem toho sú plné antioxidantov, ktoré chránia bunky pred predčasným starnutím a oxidačným stresom. Pravidelné zaradenie ríbezlí do stravy môže priaznivo pôsobiť na trávenie, srdce aj celkovú detoxikáciu organizmu.

Záver: Domáci sirup, ktorý chutí a prospieva

Ríbezľový sirup z odšťavovača je skvelým spôsobom, ako premeniť sezónne ovocie na zdravý a chutný doplnok do domácnosti. Jeho príprava je rýchla, nekomplikovaná a výsledkom je nápoj plný chuti, vitamínov a možností využitia. Či už ho použijete na limonády, dezerty alebo do kuchyne, určite sa po ňom len zapráši. Dajte mu šancu a pripravte si vlastný – možno už dnes.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.