Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Rýchla jablková bábovka s tvarohom: Vláčna, šťavnatá a tak jemná, že sa rozplýva na jazyku

Vyskúšajte do bábovky pridať jablká a tvaroh, rozplynie sa na jazyku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyskúšajte do bábovky pridať jablká a tvaroh, rozplynie sa na jazyku Foto: depositphotos.com
reklama:

Hľadáte jednoduchý a rýchly recept na nedeľnú maškrtu k popoludňajšej káve? Máme pre vás sladký tip, ktorý určite nesklame. Táto jablková bábovka s tvarohom vás očarí svojou jemnosťou a šťavnatosťou – a najlepšie na tom je, že ju budete mať hotovú skôr, ako sa stihne dopiť káva z moka kanvice.

Jeseň sa ozýva – a s ňou prichádza čas na pečenie

Rána už bývajú chladné, večery sa krátia a v ovzduší cítiť blížiacu sa jeseň. Niektorí z nás možno pociťujú smútok za odchádzajúcim letom, ale domáca pohoda, teplý čaj a vôňa čerstvo upečenej bábovky nám to vynahradia. Ideálne je, ak máme po ruke recept, ktorý je nielen chutný, ale aj nenáročný na prípravu. Presne taký je tento: jemná bábovka s tvarohom a jablkami, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku.

Malá sladká história bábovky

Bábovka sa nepečie len na Slovensku či v Česku – obľube sa teší aj v okolitých krajinách. Historici tvrdia, že prvé zmienky o nej pochádzajú už z 15. storočia, no ako sa dostala do našich kuchýň, nie je celkom jasné. Zaujímavosťou je, že po druhej svetovej vojne si našla cestu aj do Severnej Ameriky. Niektorí tvrdia, že názov „bábovka“ vznikol podľa starších dám („báb“), ktoré ju s obľubou pripravovali. Iní zas špekulujú, že má súvislosť s dávnymi bohyňami plodnosti. Pravdu sa asi nikdy nedozvieme – ale našťastie, chuť bábovky nepotrebuje žiadne vysvetlenie.

Prečo práve jablká a tvaroh?

Na Slovensku máme k jablkám mimoriadne blízko. Sú zdravé, lokálne a dostupné počas celej jesene. Ročne ich zje priemerný Slovák takmer toľko ako Čech – približne 20 kilogramov. Spojiť ich s jemným tvarohom je krok, ktorý zaručí vláčnosť, jemnú chuť a zároveň výživovú hodnotu. Výsledkom je zákusok, ktorý je nielen chutný, ale aj sýty.

Recept: Jablková bábovka s tvarohom

Ingrediencie:

  • 4 väčšie kyslejšie jablká

  • 4 vajcia (oddeliť bielky a žĺtky)

  • 200 g masla

  • 250 g kryštálového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 300 g polohrubej múky (preosiata)

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 2 PL rumu

  • 100 ml mlieka

  • 250 g plnotučného tvarohu

Postup:

  1. Najprv si pripravte jablká – ošúpte ich, nastrúhajte nahrubo a nechajte chvíľu postáť, aby pustili šťavu. Šťavu následne zlejte, aby sa cesto príliš nerozriedilo.

  2. Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky si odložte bokom, budú slúžiť na vyšľahanie snehu.

  3. Rúru si predhrejte na 170 °C.

  4. Žĺtky vyšľahajte s maslom, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom do svetlej nadýchanej peny.

  5. Do žĺtkovej zmesi postupne zapracujte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.

  6. Pridajte rum, mlieko a tvaroh. Dobre premiešajte, kým vznikne hladké cesto.

  7. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh – ten opatrne vmiešajte do cesta spolu s pripravenými nastrúhanými jablkami. Ide to najlepšie stierkou, pomaly a krúživými pohybmi.

  8. Formu na bábovku vymažte maslom (alebo vystriekajte olejom v spreji) a vysypte múkou.

  9. Cesto vlejte do formy a pečte približne 45 minút. Pred vytiahnutím z rúry urobte test špajľou – ak vyjde suchá, bábovka je hotová.

  10. Po upečení nechajte bábovku chladnúť vo forme asi 10 minút, potom ju opatrne vyklopte na mriežku alebo drevenú podložku, kde môže úplne vychladnúť.

Tip na záver

Ak si chcete túto pochúťku ešte viac vychutnať, podávajte ju s lyžičkou kyslej smotany alebo jemným tvarohovým krémom. Hodí sa aj ľahký posyp práškovým cukrom či trocha škorice navrch.

Záver:
Bábovka je klasikou, ktorá neomrzí. A keď sa spojí vôňa jesene, sladkosť jabĺk a jemnosť tvarohu, vznikne koláč, ktorý poteší celú rodinu. Skúste si ju upiecť už túto nedeľu a uvidíte, že nezostane ani omrvinka.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.