
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Letný zeleninový guláš s cuketou – ľahký, výživný a plný chuti
Letný zeleninový guláš s cuketou – ľahký, výživný a plný chuti

Klasika v modernej rastlinnej podobe
Guláš je pre mnohých symbolom poriadneho, voňavého jedla, ktoré sa pomaly varí a zaplní celú kuchyňu nezameniteľnou arómou. V tradičnej verzii je spojený s hovädzím mäsom a hutnou prílohou, no časy sa menia – ľudia dnes čoraz častejšie vyhľadávajú ľahšie a zdravšie alternatívy. Jednou z nich je aj zeleninový guláš, ktorý si získava priazeň nielen BOSORKA príchuť do jedálriánov.
Toto jedlo dokáže prekvapiť bohatou chuťou aj sýtosťou a dá sa pripraviť na nespočet spôsobov. Základom môžu byť strukoviny ako šošovica či fazuľa, no výborne funguje aj cuketa alebo kombinácia viacerých druhov zeleniny. Pre tých, ktorí mäso predsa len nevynechajú, sa dá recept jednoducho prispôsobiť a doplniť o jeho menšiu porciu.
Jedlo, ktoré zasýti a nezaťaží
Výhodou zeleninového guláša je, že pri správnej kombinácii surovín získate plnohodnotné a vyvážené jedlo. Obsahuje potrebné živiny, dobre zasýti a zároveň nezaťažuje trávenie. Navyše – chutí skvelo aj na druhý deň, takže je ideálny aj do obedára či na cestu.
Obľúbenou voľbou je guláš z červenej šošovice. Tá sa varí rýchlo, netreba ju namáčať a má vysoký obsah bielkovín, vlákniny a železa. Spojená s cibuľou, paprikou, paradajkami a údenou paprikou vytvorí jemne krémovú omáčku, ktorá môže konkurovať aj klasickej mäsovej verzii. Pre ešte výraznejší výsledok sa pridávajú aj zemiaky, bataty či koreňová zelenina.
Fazuľa ako chutný základ
Fazuľa patrí medzi ingrediencie, ktoré dodajú gulášu nielen výživovú hodnotu, ale aj pevnú štruktúru. Biela, červená alebo čierna – každá má inú chuť a vzhľad. Ak použijete konzervovanú, máte hotovo za pár minút, sušenú je dobré namočiť cez noc.
Veľmi zaujímavá je kombinácia fazule, kukurice a papriky, dochutená rascou, koriandrom a údenou paprikou. Takáto verzia môže pripomínať chilli sin carne, no stále pôsobí domácky a hrejivo. Fazuľa navyše výborne prijíma chuť korenín, takže cesnak, bobkový list, majorán či štipka chilli jej len prospejú.
Cuketa – kráľovná leta
Keď záhrada praská vo švíkoch od úrody cukiet, je najvyšší čas pripraviť z nich guláš. Cuketa má jemnú chuť, veľa vody a pritom vie jedlo príjemne zahustiť a dodať mu objem. Skvelo si rozumie s paradajkami, baklažánom a paprikou – spolu vytvoria sviežu, letnú verziu guláša, ktorá svojou kombináciou chutí pripomína provensálske jedlá.
Výhodou cukety je rýchla príprava – stačí ju krátko podusiť, aby zmäkla a prijala chute korenia. Ak ju skombinujete s údeným tofu alebo tempehom, vznikne sýte a výživné jedlo aj bez jediného kúska mäsa. Pre mnohých je to obľúbená rýchlovka po práci – za pol hodinu môže byť večera na stole.
Guláš s mäsom? Prečo nie
Aj keď názov „zeleninový guláš“ zvádza k bezmäsitej verzii, pridanie mäsa môže byť zaujímavým kompromisom. Často sa volí kuracie alebo morčacie, ktoré dodá porciu bielkovín a trochu tradičnej chuti. Takto pripravený guláš vyhovuje rodinám, kde časť členov mäso neje a ostatní si ho želajú. Mäso sa môže pridať až v závere alebo sa uvarí samostatne a servíruje osobitne.
Podstatné je, že hlavnú chuťovú rolu má stále zeleninový a strukovinový základ – mäso je len doplnkom.
Päť zásad pre výborný zeleninový guláš
-
Cibuľa je základ – poriadne orestovaná dodá gulášu intenzívnu chuť.
-
Koreniny tvoria charakter – sladká a údená paprika, rasca, majorán, všetko má svoje miesto.
-
Strukoviny zahustia bez múky – šošovica či fazuľa urobia omáčku krémovou.
-
Neponáhľajte sa – nechajte chute prepojiť aspoň 20–30 minút dusenia.
-
Bylinky na záver – čerstvý tymian, petržlen alebo oregano guláš krásne oživia.
Z kedysi ťažkého a hutného jedla sa stáva moderná verzia – ľahšia, výživnejšia a pritom plná výraznej chuti. Zeleninový guláš je dôkazom, že zdravé varenie nemusí znamenať kompromis, ale môže priniesť rovnako intenzívny zážitok ako tradičná klasika.
A možno práve nabudúce, keď budete hľadať nápad na obed či večeru, si spomeniete na túto verziu. Či už s fazuľou, šošovicou, cuketou alebo kúskom mäsa – ide predovšetkým o radosť z jedla a dobrý pocit, že robíte niečo pre svoje zdravie aj pre planétu.