
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Jogurtové mini langoše bez kysnutia: pochúťka hotová raz-dva
Jogurtové mini langoše bez kysnutia: pochúťka hotová raz-dva

Ak si radi doprajete domáce langoše, no nechce sa vám čakať na kysnutie cesta, táto verzia vás zachráni. Jogurtové mini langoše sú ľahučké, nadýchané a pripravené doslova za pár minút. Navyše ich menšia veľkosť je ako stvorená na ochutnávky, oslavy či rodinné posedenia.
Prečo práve jogurt?
Jogurt v ceste nahrádza časť tuku aj tekutín, vďaka čomu je cesto jemnejšie a pružnejšie. Zároveň dodá typickú vláčnosť a jemne kyslastú príchuť, ktorá v kombinácii so slanými alebo sladkými prísadami vytvorí dokonalý kontrast. Najväčšou výhodou však je, že cesto nemusí vôbec kysnúť – po krátkom odpočinku sa môže rovno tvarovať a smažiť.
Ako vyzerajú hotové langošíky?
Z cesta sa vytvarujú malé placky veľké asi ako dlaň. Po vložení do rozpáleného oleja sa rýchlo nafúknu, získajú zlatistý odtieň a na povrchu vytvoria tenkú chrumkavú kôrku. Vo vnútri však zostávajú mäkké a nadýchané. Keďže sa nesmažia dlho, nenasajú do seba priveľa oleja a výsledok pôsobí ľahšie než pri klasických veľkých langošoch.
Sladká aj slaná podoba
Tieto mini placky sú univerzálne – môžete ich podávať na slano aj na sladko.
-
Sladká verzia: posypané práškovým cukrom, potreté džemom alebo medom, s ovocím a šľahačkou.
-
Slaná verzia: potreté cesnakom, posypané syrom, doplnené kečupom či bylinkovou nátierkou.
Vďaka malej veľkosti vyzerajú na tanieri atraktívne, najmä ak pripravíte viac kombinácií naraz. Na oslavách alebo piknikoch tak vyniknú ako originálne občerstvenie.
Recept cestuje svetom
Hoci ide o moderné spracovanie klasiky, podobné placky poznajú aj inde. V Grécku sa jedia s medom a škoricou, v Turecku s pikantnou paradajkovou omáčkou. Práve rýchlosť a jednoduchosť receptu z neho robí obľúbeného spoločníka na cestách – do karavanu či na chatu. Jogurt navyše udrží cesto mäkké aj v chladnejšom počasí, takže chutia výborne počas celého roka.
Prečo ich vyskúšať?
-
hotové do 30 minút
-
nepotrebujú kysnutie
-
menej oleja pri smažení
-
ľahšie na trávenie než klasické langoše
-
chutia dobre aj niekoľko hodín po príprave
Recept na jogurtové mini langoše (4 porcie)
Budete potrebovať:
-
100 g bieleho jogurtu
-
200 g hladkej múky
-
1 lyžičku prášku do pečiva
-
štipku soli
-
olej na smaženie
Na dochutenie: cesnak, kyslú smotanu, syr, kečup (alebo podľa vlastnej fantázie).
Postup prípravy:
-
Zmiešajte všetky suroviny na cesto. Ak je príliš tuhé, pridajte po lyžičkách trochu teplého mlieka.
-
Nechajte 10 minút odstáť.
-
Vyvaľkajte a vykrojte kolieska, ktoré môžete jemne natiahnuť do tvaru placky.
-
Smažte v rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista.
-
Dochuťte podľa toho, či máte chuť na sladkú alebo slanú variantu.