Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ovocná bowla – svieži hit každej letnej oslavy

Ovocná bowla – svieži hit každej letnej oslavy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ovocná bowla – svieži hit každej letnej oslavy Foto: depositphotos.com
reklama:

Len máloktorý nápoj dokáže navodiť letnú atmosféru tak, ako miska plná šťavnatého ovocia zaliata vínom či limonádou. Bowla je symbolom priateľských stretnutí, dlhých večerov pod holým nebom a ľahkej pohody. Vďaka svojej jednoduchosti a nekonečným možnostiam kombinácií si našla miesto na záhradných grilovačkách aj rodinných oslavách.

Trochu histórie

Kým dnes je bowla bežnou súčasťou letných párty, jej korene siahajú do Nemecka. Práve tam sa v polovici 20. storočia stala vyhľadávaným spoločenským drinkom. Názov vznikol z anglického bowl – misa, pretože tento nápoj sa vždy pripravoval vo veľkej nádobe, z ktorej si hostia sami naberali do pohárov. Pôvodná receptúra bola jednoduchá: biele víno, trochu šumivého, cukor a ovocie, občas doplnené likérom.

Postupne sa tento trend rozšíril aj za hranice a dodnes patrí medzi klasiku, ktorá nikdy nesklame.

Z čoho sa skladá dokonalá bowla?

Ovocie ako základ

Čerstvé ovocie je to, čo robí z bowle vizuálny aj chuťový zážitok. Jahody, broskyne, pomaranče, kiwi či ananás – to všetko funguje skvele. Kúsky by mali byť väčšie, aby si zachovali štruktúru a v pohári pekne vynikli.

Tekutá zložka

Tradičná verzia sa mieša zo suchého bieleho vína a šumivého vína alebo sektu. Pre výraznejšiu chuť môžete pridať likér – napríklad broskyňový alebo bazový. Ak pripravujete nápoj bez alkoholu, víno hravo nahradí ovocná šťava či jemne perlivá limonáda. Výbornou voľbou je zázvorová, ktorá pridá osviežujúci „štip“.

Sladkosť s mierou

Cukor pridávajte len vtedy, ak je to naozaj potrebné – väčšina ovocia je prirodzene sladká a výsledok má byť svieži, nie presladený.

Recept, ktorý zvládne každý

Letná bowla s bielym vínom

Potrebujete:

  • 1 fľašu suchého bieleho vína (napr. Müller Thurgau alebo Veltlínske zelené)

  • 200 ml prosecca alebo iného šumivého vína

  • 100 ml broskyňového likéru či bazového sirupu

  • 2 broskyne

  • hrsť jahôd

  • 1 kiwi

  • polovicu pomaranča

  • čerstvú mätu

  • ľad podľa chuti

Postup:
Ovocie nakrájajte na väčšie kúsky, jahody len prekrojte. Všetko vložte do misy a zalejte likérom či sirupom. Odložte na polhodinu do chladničky, aby sa chute prepojili. Pred servírovaním pridajte víno, prosecco, lístky mäty a podľa potreby ľad. Podávajte okamžite, aby si nápoj zachoval sviežosť.

Tento objem postačí pre 4–6 hostí, ale množstvá môžete bez problémov upraviť.

Nealko verzia pre celú rodinu

Bowla nemusí byť výhradne alkoholická. Ak chcete potešiť aj deti alebo vodičov, stačí nahradiť víno jablkovým či pomarančovým džúsom a prosecco perlivou vodou alebo limonádou. Deti budú mať radosť nielen z nápoja, ale aj z kúskov ovocia, ktoré si budú môcť samy vyberať z pohára.

Variácie podľa ročného obdobia

Jedno z najväčších plus bowle je jej prispôsobivosť:

  • Zimná bowla: jablková šťava, hruška, pomaranč, škorica – mierne zohriata ako alternatíva punču.

  • Letná verzia: melón, limetka, mäta a perlivá voda s kvapkou agávového sirupu.

  • Exotická kombinácia: mango, papája, granátové jablko s trochou citrónovej alebo limetkovej šťavy.

  • Expresná verzia: ovocie, perlivá voda a obľúbený sirup – hotová do pár minút.

Tipy, ktoré povýšia bowlu na vyšší level

  • Ovocie marinujte aspoň pol hodiny v alkohole alebo sirupe – nápoj bude aromatickejší.

  • Šumivé prísady pridávajte až na konci, inak stratia bublinky.

  • Skúste ľadové gule s kúskami ovocia alebo bylinkami vo vnútri – nielen krásne vyzerajú, ale aj udržia nápoj dlhšie chladený.

Ekologická výhoda

Bowla je aj šetrná k prírode – namiesto množstva plechoviek či plastových fliaš pripravíte jednu spoločnú misu. Použitím sezónneho ovocia podporíte lokálnych pestovateľov alebo spotrebujete vlastnú úrodu. A ak podávate nápoj v sklenených pohároch a s opakovane použiteľnými slamkami, urobíte ešte jeden krok k udržateľnosti.

Nie je nič krajšie ako letný večer so susedmi či priateľmi, spoločná misa plná farebného ovocia a pohoda, ktorá spája ľudí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.