Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako správne pripraviť cuketu, aby nepustila priveľa vody

Ako správne pripraviť cuketu, aby nepustila priveľa vody
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako správne pripraviť cuketu, aby nepustila priveľa vody Foto: depositphotos.com
reklama:

Cuketa patrí medzi zeleninu, ktorá je veľmi obľúbená v našich kuchyniach. Má však jednu vlastnosť, ktorá môže niekedy narobiť problémy – ukrýva v sebe veľké množstvo tekutiny. Pri varení alebo pečení sa potom stáva, že jedlo je riedke a stráca výraznejšiu chuť. Tomu sa však dá predísť, ak cuketu pred spracovaním odvodníme.

Naši predkovia dobre poznali jednoduchý spôsob, ako sa prebytočnej vody zbaviť, a my ho môžeme využiť aj dnes. Často sa o tom hovorí ako o „vypotení“ cukety, čo presne vystihuje podstatu celého postupu.

Prečo cuketu odvodňovať?

Ak odstránime časť vody ešte pred samotným varením, výsledné jedlo bude mať lepšiu konzistenciu a nebude pôsobiť rozmočeným dojmom. Tento postup sa odporúča hlavne pri väčších plodoch, kde je podiel tekutiny ešte výraznejší.

Najjednoduchší trik: použite soľ

Na to, aby sme z cukety dostali prebytočnú šťavu, nepotrebujeme žiadne špeciálne pomôcky. Úplne postačí kuchynská soľ, ktorá prirodzene vytiahne tekutinu.

  • Ak krájame na plátky
    Jednotlivé kolieska alebo prúžky mierne posolíme z oboch strán, rozložíme ich na podložku a necháme približne štvrť hodiny až pol hodinu stáť. Povrch sa zvlhčí a tekutina začne vytekať. Plátky potom osušíme papierovou utierkou a môžeme ich ďalej spracovať.

  • Ak cuketu strúhame
    Nastrúhanú dužinu premiešame so soľou a vložíme do sitka. Pod neho dáme misu, aby zachytila vytiahnutú šťavu. Po chvíli môžeme cuketu ešte jemne stlačiť, aby sme sa zbavili aj zvyškov vody. Takto pripravená je ideálna napríklad do placiek či koláčov.

Cuketa v kuchyni

Možnosti využitia tejto zeleniny sú takmer nekonečné. Hodí sa do polievok, omáčok, zapekaných jedál aj na gril. Výborne chutí v kombinácii so syrom, mäsom, ale aj v sladkej verzii – napríklad v ceste na muffiny alebo koláče. Niet divu, že práve cuketa patrí k najuniverzálnejším plodom zo záhrady.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.