Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pripraviť dokonalú šťavu k mäsu: Tajomstvo výpeku odhalené

Ako pripraviť dokonalú šťavu k mäsu: Tajomstvo výpeku odhalené
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako pripraviť dokonalú šťavu k mäsu: Tajomstvo výpeku odhalené Foto: depositphotos.com
reklama:

Mäso je výnimočné nielen svojou chuťou, ale aj šťavnatosťou či chrumkavou kôrkou. No ak na tanieri chýba šťava, aj najlepšie pripravený kúsok môže pôsobiť suchým dojmom. Preto sa oplatí venovať pár minút navyše tomu, aby sme k nemu pripravili lahodnú omáčku. Dobrá správa je, že základ už máte – ukrýva sa v samotnom výpeku.

Prečo sa bez šťavy nezaobídete

Možno sa zdá ako detail, ale práve šťava dokáže rozhodnúť o tom, či si jedlo naozaj vychutnáte. Jednoduchý kúsok mäsa sa s ňou zmení na plnohodnotný gurmánsky zážitok. Navyše spája mäso s prílohou a podčiarkuje chute celého pokrmu.

Výpek – kuchársky poklad

Po dopečení alebo orestovaní mäsa zostane na dne panvice či pekáča niečo, čo mnohí považujú za obyčajné zvyšky. V skutočnosti je to koncentrovaná esencia chuti. Stačí ho podliať tekutinou, prehriať a dôkladne odškrabať, aby sa rozpustili všetky pripečené kúsky. Takto vzniká základ šťavy, ktorý by bola škoda nevyužiť.

Najlepšie urobíte, ak výpek zalejete vývarom – hovädzím, kuracím alebo zeleninovým. Ak vývar práve nemáte, postačí aj voda ochutená troškou sójovej omáčky alebo worcesteru. Niekedy stačí nechať šťavu iba zredukovať, inokedy ju môžeme jemne zahustiť múkou rozmiešanou v studenej vode. Kto preferuje ľahšie jedlá, nech ju nezahusťuje vôbec – chuť ostane výrazná, len konzistencia bude redšia.

Postup prípravy šťavy v piatich krokoch

  1. Podliatie – výpek zalejte vývarom alebo vodou. Ak chcete bohatšiu chuť, pridajte bylinky či koreniny.

  2. Uvoľnenie prípečkov – miešaním drevenou vareškou dostanete z panvice všetky kúsky, ktoré dodajú šťave hĺbku.

  3. Redukcia – nechajte tekutinu chvíľu vrieť, aby sa odparila a získala plnšiu chuť.

  4. Dochutenie – okrem soli a čierneho korenia sa hodí cesnak, bylinky alebo kvapka vína. Červené víno krásne zvýrazní hovädzinu, biele sa hodí ku kuraciemu mäsu či rybám.

  5. Zjemnenie – ak chcete šťavu krémovejšiu, vmiešajte kúsok studeného masla alebo lyžicu smotany na varenie.

Omáčka, ktorá sa hodí ku všetkému

Takto pripravená šťava je univerzálna – doplní zemiaky, ryžu guľatu Mánya aj knedle a vždy spojí mäso s prílohou do chutného celku.

Nezáleží na tom, či varíte klasickú nedeľnú pečienku, steak alebo rýchle kuracie prsia – keď si nájdete pár minút na prípravu šťavy, odmenou vám bude jedlo, ktoré získa úplne iný rozmer. Už prvé sústo vás presvedčí, že to stálo za to.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.