Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cuketová tukožrútska polievka: Zasýti vás, odvodní organizmus a podporí chudnutie aj po päťdesiatke

Cuketová polievka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cuketová polievka Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte chuť zhodiť pár prebytočných kilogramov, ale predstava hladovania vám nie je vôbec sympatická? Dobrá správa – nemusíte sa trápiť hladom, aby ste schudli. Stačí zaradiť do svojho jedálnička očistnú a výživnú polievku, ktorá vás zasýti, naštartuje metabolizmus a dodá telu všetko potrebné. Cuketová tukožrútska polievka je ideálnym riešením najmä pre ženy po päťdesiatke, ktorým už metabolizmus nefunguje tak svižne ako kedysi.

Prečo je cuketa ideálnou potravinou pri chudnutí?

Cuketa je typická letná zelenina, no vďaka skleníkovému pestovaniu je dnes dostupná prakticky počas celého roka. Jej popularita nie je náhodná – ide o potravinu s mimoriadne priaznivým zložením, najmä ak sa snažíte zredukovať váhu.

Cuketa je tvorená z viac ako 90 % vody, takže výborne hydratuje a zároveň pôsobí močopudne. Vďaka tomu pomáha organizmu zbavovať sa prebytočnej vody, odpadových látok a toxínov. Okrem toho má nízku kalorickú hodnotu – 100 gramov obsahuje iba približne 20 kalórií, a pritom vás dokáže príjemne zasýtiť. Môže za to aj jej obsah rastlinných bielkovín, ktoré prispievajú k dlhšiemu pocitu sýtosti.

Cuketu môžete pripraviť na stovky spôsobov – dusenú, grilovanú, zapekanú, ako prílohu, v nátierkach, koláčoch či dokonca v hranolčekoch. Ak však hľadáte niečo výnimočne ľahké a zároveň výživné, stavte na cuketovú tukožrútsku polievku.

Recept: Cuketová tukožrútska polievka

Tento zeleninový vývar je kombináciou rôznych druhov zeleniny s vysokým obsahom vlákniny, vody a vitamínov. Polievka zasýti, no nezaťaží trávenie a pôsobí detoxikačne.

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa (nadrobno nakrájaná)

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 šálka nakrájanej mrkvy

  • 4 šálky nastrúhanej kapusty

  • 1 šálka zelených fazuliek

  • 2 šálky nakrájanej červenej alebo žltej papriky

  • 800 g čerstvých alebo konzervovaných paradajok (krájaných)

  • 2 lyžice paradajkového pretlaku

  • 2 bobkové listy

  • ½ lyžičky tymianu

  • ½ lyžičky sušenej bazalky

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

  • 2 šálky brokolice (rozdelené na malé ružičky)

  • 2 šálky nakrájanej cukety

  • vývar (zeleninový alebo kurací) – podľa potreby

Postup:

  1. V hrnci zľahka opečte na troche oleja nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak, kým nezačnú voňať.

  2. Pridajte mrkvu, kapustu a fazuľky. Zalejte vývarom tak, aby zelenina bola ponorená, a nechajte variť približne 5 minút.

  3. Prisypte papriku a paradajky, pridajte paradajkový pretlak, bylinky a korenie. Premiešajte a nechajte dusiť ďalších 7–8 minút, aby sa chute prepojili.

  4. Nakoniec vložte brokolicu a cuketu a varte ešte asi 5 minút.

  5. Pred podávaním odstráňte bobkové listy.

Polievku môžete podávať samostatne alebo doplniť kúskom celozrnného pečiva. Výborne chutí aj studená a dá sa uchovávať v chladničke niekoľko dní.

Bonusový tip: Zapekaná cuketa ako rýchly obed pre celú rodinu

Ak túžite po niečom „hutnejšom“, vyskúšajte jednoduchý a výživný cuketový nákyp – ideálne jedlo z jedného pekáča.

Ingrediencie:

  • 2 menšie cukety

  • 2 cibule

  • 2 vajcia

  • ½ nízkotučného bieleho jogurtu

  • 2 strúčiky cesnaku

  • soľ, sladká paprika, čierne korenie

  • zeleninový bujón v prášku

  • trochu oleja na opekanie

  • strúhaný syr (napr. eidam)

Postup:

  1. Očistené cukety nakrájajte na hrubšie kolieska a premiešajte ich so soľou, korením, paprikou a troškou zeleninového bujónu.

  2. Cibuľu nakrájajte na polkolieska a krátko orestujte na oleji.

  3. V miske si pripravte zmes z vajec, jogurtu, pretlačeného cesnaku a trošky soli.

  4. Cukety naukladajte do vymasteného pekáča, posypte opečenou cibuľkou a zalejte jogurtovo-vaječnou zmesou.

  5. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C približne 30 minút.

  6. Keď má nákyp zlatistý povrch, posypte ho syrom a dajte ešte na 10 minút zapiecť.

  7. Po dopečení nakrájajte na porcie a podávajte teplé.

Prečo by cuketa nemala chýbať vo vašom jedálničku

Cuketa nie je len pomocník pri chudnutí – ide o skutočnú nutričnú bombu s množstvom benefitov:

Podporuje detoxikáciu tela – vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny čistí tráviaci trakt.
Obsahuje provitamín A – posilňuje imunitu a zároveň chráni zrak pred degeneráciou či šeroslepotou.
Zdroj vitamínov skupiny B – prospieva pokožke, vlasom a slizniciam.
Bohatá na vitamín C a minerály – vápnik, draslík, horčík a železo pomáhajú bojovať proti únave a udržiavajú telo v rovnováhe.
Priaznivo pôsobí na črevnú výstelku – je vhodná pre ľudí s tráviacimi problémami ako sú Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva, zápaly alebo kolitídy.

Záver:
Ak si chcete udržať zdravie, cítiť sa ľahšie a zároveň si pochutnať na niečom chutnom a výživnom, cuketa je tou správnou voľbou. Nezabudnite, že úspešné chudnutie nie je o hladovaní, ale o múdrych voľbách. Cuketová tukožrútska polievka je presne takou voľbou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.