Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sardinková nátierka: jednoduchá pochúťka s veľkým potenciálom

Sardinková nátierka: jednoduchá pochúťka s veľkým potenciálom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sardinková nátierka: jednoduchá pochúťka s veľkým potenciálom Foto: depositphotos.com
reklama:

Na prvé počutie môže sardinková nátierka znieť ako niečo obyčajné – konzerva, vidlička a kúsok chleba. V skutočnosti však skrýva viac, než by ste čakali. Ide o jedlo, ktoré spája výbornú chuť, vysokú výživovú hodnotu a prekvapivú variabilitu. Vďaka tomu sa hodí na raňajky, ľahkú večeru aj ako originálne pohostenie pre hostí.

Sardinky – malé ryby s veľkou silou

Zatiaľ čo kedysi boli sardinky vnímané skôr ako „núdzová večera“, dnes sa vracajú na stoly v úplne inom svetle. Moderné konzervy ponúkajú kvalitné spracovanie aj široký výber – od klasiky v olivovom oleji až po varianty v paradajkovej omáčke či pikantnej marináde.

Okrem chuti sú nabité živinami: obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vápnik aj vitamín D. V porovnaní s veľkými morskými rybami majú tiež tú výhodu, že sa v nich hromadí minimum ortuti. Ako hovorí nutričná lekárka MUDr. Markéta Beranová: „Sardinky patria medzi najvýživnejšie ryby, ktoré si môžeme dopriať.“

Prečo sa oplatí zaradiť sardinkovú nátierku do jedálnička

  • Zdravie: ryby by sme mali jesť aspoň dvakrát týždenne a sardinky sú na to ideálne.

  • Ekologickosť: lov menších rýb je šetrnejší k prírode ako lov veľkých druhov.

  • Dostupnosť: konzervy sú lacné, skladné a vydržia dlho bez chladenia.

  • Jednoduchosť: príprava nátierky zaberie pár minút a výsledok je vždy chutný.

Ako chutí tá „pravá“?

Každý si ju pripravuje po svojom. Niekto preferuje jednoduchú kombináciu sardinky, maslo a kvapka citróna, iný pridá cibuľu, bylinky, jogurt či dokonca avokádo. Práve variabilita robí z tejto nátierky univerzálne jedlo.

Zaujímavý príklad pochádza z jednej mladej rodiny: rodičia chceli ponúknuť synovi zdravšie raňajky, a tak vyskúšali sardinky s tvarohom, pažítkou a reďkovkami. Výsledok prekvapil – dieťa si porciu obľúbilo natoľko, že si ju vypýtalo znova.

Rýchle riešenie pre uponáhľaných

Po náročnom dni nikto nechce tráviť večer v kuchyni. Sardinková nátierka je preto vďačným riešením – stačí konzerva, pár bežných ingrediencií a za desať minút je na stole hotové jedlo. A čo je dôležité, v chladničke vydrží niekoľko dní, takže sa oplatí pripraviť jej viac. Skvele chutí nielen na chlebe, ale aj v tortile alebo ako dip k čerstvej zelenine.

Tip na recept: Jednoduchá sardinková nátierka

Ingrediencie (4 porcie):

  • 1 konzerva sardiniek v olivovom oleji

  • 1 malá červená cibuľa, nasekaná nadrobno

  • 1 PL citrónovej šťavy

  • 50 g masla alebo lučiny

  • soľ, čerstvo mleté korenie

  • podľa chuti: pažítka, troška horčice alebo chren

Postup: Všetko roztlačte vidličkou do jemnej zmesi, ochutnajte a dolaďte podľa seba. Podávajte na čerstvom pečive alebo krekroch.

Udržateľná pochúťka s moderným nádychom

V čase, keď sa čoraz viac hovorí o zdravej výžive a menšej ekologickej stope, sú sardinky výbornou alternatívou k údeninám či hotovým paštétam. Ich výroba si vyžaduje menej zdrojov a samotné konzervy sa dajú dlhodobo skladovať.

Ak si navyše vyberáme produkty s certifikátom MSC alebo bio kvalitu, môžeme mať istotu, že podporujeme šetrný rybolov. Aj takýto malý krok môže byť súčasťou zodpovednejšieho prístupu k strave.

Záver

Sardinková nátierka nie je iba nostalgická spomienka na minulosť. S kvalitnými surovinami a trochou fantázie sa mení na moderné, zdravé a chutné jedlo, ktoré si obľúbia deti aj dospelí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.